Tržby H&M v 3. kvartáli nesplnili očakávania analytikov

Štokholm 17. septembra (TASR) – Švédsky odevný reťazec Hennes & Mauritz (H&M) nesplnil očakávania analytikov, keď v 3. kvartáli obchodného roka dosiahol slabšie, ako odhadované tržby. Na príčine bolo nezvyčajne horúce letné počasie, pre ktoré zákazníci odložili nákup novej jesennej kolekcie na neskôr.
Druhý najväčší predajca odevov v Európe vykázal za tri mesiace do konca augusta, teda v 3. kvartáli jeho obchodného roka 2011/2012, bez započítania dane z pridanej hodnoty tržby vo výške 28,8 miliardy švédskych korún (3,35 miliardy eura). Ale analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadovali, že bude mať tržby v priemere 29,8 miliardy SEK.
Predaj v obchodoch otvorených najmenej rok pritom v auguste klesol medziročne o 4 %. Na príčine bolo pre túto ročnú dobu extrémne horúce počasie.
Aj posilnenie švédskej meny voči euru skresalo tržby H&M v zahraničí po ich prepočítaní na švédske koruny. Reťazec vzhľadom na tieto faktory upozorňuje, že aj v 4. kvartáli môže dosiahnuť slabšie, ako očakávané výsledky.
Švédsky reťazec pokračuje v expanzii, a to najmä v Ázii a USA, aby nahradil pokles príjmov v Európe. Starý kontinent už totiž viac ako dva roky bojuje s dlhovou krízou. Európske vlády musia zavádzať prísne úsporné opatrenia, aby skonsolidovali svoje financie, čo má negatívny vplyv na spotrebiteľské výdavky.
Počet obchodov H&M na celom svete sa do konca augusta zvýšil na 2626 z 2325 v rovnakom mesiaci minulého roka.
Švédsky reťazec zároveň oznámil, že kompletné výsledky za 3. kvartál svojho obchodného roka zverejní 27. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy