Nemecký ekonomický inštitút IW požaduje väčšiu trpezlivosť s Gréckom

Berlín/Nikózia 15. septembra (TASR) – Kolínsky ekonomický inštitút IW (Institut der deutschen Wirtschaft) požaduje väčšiu trpezlivosť s Gréckom. Na splnenie úlohy, ktorá stojí pred Aténami, je potrebné desaťročie, uviedol šéf inštitútu Michael Hüther pre nemecký týždenník Wirtschaftswoche. "Videli sme to pri transformácii východoeurópskych krajín. V princípe je to podobný proces."
Grécke úsporné ciele sú podľa Hüthera obrovské. V prepočte na Nemecko zodpovedajú požadované úspory 180 miliardám eur. Hüther však za predĺženie času na plnenie úsporných cieľov požaduje sprísnenie kontroly Atén. Podľa neho by mal byť v Aténach permanentne predstaviteľ Európskej únie (EÚ), ktorý by dozeral na vládu a presadzovanie úspor.
Grécko je už vyše dvoch rokov závislé od medzinárodnej finančnej pomoci, bez ktorej by zbankrotovalo. Atény už dostali dva záchranné programy, ktorých podmienkou sú prísne úsporné opatrenia. Tieto však škrtia grécku ekonomiku, ktorá sa nachádza v hlbokej recesii, čo sťažuje plnenie podmienok záchrany.

Súvisiace články

Aktuálne správy