Agentúra Egan-Jones znížila rating USA na AA- z AA

New York 15. septembra (TASR) – Nezávislá agentúra Egan-Jones v piatok (14. 9.) znížila rating záväzkov americkej vlády na AA- z AA. Ako argument uviedla nové plány americkej centrálnej banky (Fed) na stimuláciu ekonomiky. Podľa ratingovej agentúry nový program Fedu, týkajúci sa nákupu hypotekárnych cenných papierov, ktorý ohlásil vo štvrtok (13. 9.), ekonomike skôr poškodí než pomôže.
Egan-Jones je oveľa menšou, ale dobre známou agentúrou konkurujúcou veľkej trojke ratingoviek – Moody’s Investors Service, Fitch Ratings a Standard & Poor’s.
Egan-Jones uviedla, že program Fedu oslabí dolár a zvýši ceny ropy a ostatných komodít. Tento fakt spôsobí, že spotrebiteľom zostane menej peňazí na ostatné výdavky. Agentúra tiež upozornila na to, že v dôsledku zotavovania globálnej ekonomiky zrejme pomaly začnú rásť náklady na obsluhu dlhu federálnej vlády.
Fed vo štvrtok uviedol, že každý mesiac nakúpi hypotekárne cenné papiere za 40 miliárd USD (31 miliárd eur), aby podporil ekonomiku.
Egan-Jones naposledy znížila rating USA v apríli na AA z AA+. Najvyššiu úverovú známku AAA odobrala americkej vláde v júli 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy