O pokračovaní pomoci Grécku sa rozhodne najskôr v polovici októbra

Nikózia 14. septembra (TASR) – Rozhodnutie o uvoľnení ďalšej časti zo záchranného úveru pre Grécko nepadne skôr než v polovici októbra, vyhlásil šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.
Juncker to povedal po zasadnutí Euroskupiny, čo je neformálne združenie ministrov financií eurozóny, ktorá sa stretla v cyperskom hlavnom meste Nikózia. Ministri dostali prehľad od delegácie takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), správu o prebiehajúcich rokovaniach s gréckou vládou o novom balíku úsporných opatrení.
Balík, ktorý má zrealizovať v rokoch 2013 a 2014 a mať celkovú hodnotu 11,5 miliardy eur, sa stal príčinou sporov v gréckej vládnej koalícii. Dohoda o úsporných opatreniach a pozitívne hodnotenie Trojky sú podmienkami pre uvoľnenie ďalšej tranže v celkovej hodnote 31,5 miliardy eur zo záchranného úveru. Ak medzinárodní veritelia zastavia finančnú pomoc pre Grécko, krajina sa dostane do platobnej neschopnosti. Atény sa snažia vyrokovať s veriteľmi predĺženie času na realizáciu nových úspor o dva roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy