V strednej Európe postavili priemyselné haly za 170 mil. eur

V prvom polroku 2012 tak na stredoeurópsky trh pribudlo 370 tis. metrov štvorcových nových priemyselných priestorov. Spoločnosť Cushman & Wakefield vidí priestor pre ďalšiu výstavbu, keďže dopyt na Slovensku a v Čechách mierne prevyšuje ponuku voľných priestorov. Nová výstavba sa však zatiaľ výraznejšie nerozbieha.

V strednej Európe postavili developeri v prvom polroku 2012 priemyselné haly v hodnote 170 mil. eur, čím vznikla nová plocha s rozlohou zhruba 370 tis. metrov štvorcových. V rovnakom období minulého roku to bolo len 200 tis. metrov štvorcových. V porovnaní s rokmi 2008 a 2009, kedy doznieval rozmach novej výstavby, je to však o milión metrov štvorcových menej. Ako ďalej vyplýva z údajov spoločnosti Cushman & Wakefield (C&W), región je stabilný a výrazné výkyvy by sa v najbližších mesiacoch vyskytnúť nemali.

V strednej Európe vidí C&W priestor pre ďalšiu výstavbu, keďže dopyt na Slovensku a v Čechách mierne prevyšuje aktuálnu ponuku voľných plôch. Ich podiel za uplynulých šesť mesiacov klesol pod 10 %, priemer celého regiónu sa drží nad touto hranicou. Nová výstavba sa však podľa C&W výrazne nerozbieha. „Jedným z dôvodov je nedostatok domácich investorov schopných kupovať hotové haly. Developeri pritom chcú a potrebujú postavené parky predávať, aby mohli peniaze z predaje investovať späť do ďalšej výstavby,“ povedal Ferdinand Hlobil, vedúci stredoeurópskeho priemyselného tímu v C&W.

Z údajov C&W tiež vyplýva, že v súčasnosti je v stredoeurópskom regióne k dispozícii 15 mil. metrov štvorcových hál na prenájom. V prvom polroku sa rozloha prenajatých priestorov znížila z 1,5 mil. na 1,2 mil. metrov štvorcových. „Dopyt po priestoroch ťahá predovšetkým výroba – špeciálne automobilová, napojená na nemeckú ekonomiku,“ skonštatoval Hlobil.

Najviac prenájmov sa uskutočnilo v Poľsku a v Čechách. „Dá sa povedať, že tieto dve krajiny pôsobia ako stabilizátory celého regiónu,“ dodal Hlobil. Trh priemyselných nehnuteľností v strednej Európe je podľa neho v pomerne dobrej kondícií aj napriek pretrvávajúcej globálnej kríze. „Developeri a investori svojou kontinuálnou expanziou naznačujú, že táto časť trhu nehnuteľností je stále zisková,“ uzavrel Hlobil.

Spoločnosť Cushman & Wakefield je najväčším súkromným poskytovateľom služieb v oblasti komerčných nehnuteľností na svete. Vznikla v roku 1917 a v 60 krajinách má 243 kancelárií. Celosvetovo C&W spravuje nehnuteľnosti v hodnote 4 mld. USD a zamestnáva viac ako 14 tis. pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy