Inflácia v auguste bez zmeny na úrovni 3,7 %

Správa „CENY: Inflácia v auguste bez zmeny na úrovni 3,7 %,“ rozšírená o komentáre centrálnej banky a analytika druhom a treťom odseku.

BRATISLAVA 12. septembra (SITA) – Tempo rastu spotrebiteľských cien sa v auguste ustálilo na júlovej úrovni 3,7 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, za prvých osem mesiacov tohto roka tak spotrebiteľské ceny rástli v priemere rovnako o 3,7 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v auguste oproti júlu mierne vzrástli o 0,1 %.

Augustová inflácia tak bola mierne vyššia, ako predpokladala Národná banka Slovenska (NBS). „Rovnaká úroveň medziročnej celkovej inflácie bola dosiahnutá pri zrýchlení medziročného rastu cien potravín, trhových služieb a obchodovateľných tovarov, pričom tlmiaco pôsobili regulované ceny,“ konštatuje v komentári centrálna banka. V septembri by pritom podľa NBS ceny mali rásť podobnou medziročnou dynamikou, ako v auguste. „Zrýchlenie cien potravín by mohlo byť kompenzované pomalším rastom regulovaných cien v dôsledku bázického efektu rastu cien tepla v septembri 2011,“ uvádza sa vo vyhlásení centrálnej banky.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka by inflácia mala v septembri stagnovať, mohla by však aj mierne spomaliť. „V závere roka však očakávame ešte mierne zrýchlenie medziročnej inflácie k úrovni 3,8 až 3,9 %. K rastu inflácie by mal prispieť najmä zrýchľujúci rast cien potravín, ale aj ceny ropy, či legislatívne zmeny, ako napríklad zvýšenie spotrebnej dane na cigarety,“ konštatuje.

Medziročne rástli v auguste najrýchlejšie ceny v doprave o 7 %, vzdelávaní o 6,1 % a v zdravotníctve o 5,9 %. Potraviny a nealkoholické nápoje zdraželi oproti augustu minulého roka o 4,8 %, rozličné tovary a služby o 4,2 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,7 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 3,5 %, alkoholické nápoje a tabak o 2,9 %, rekreácia a kultúra o 1,9 % a odevy a obuv o 1,5 %. Vyššie boli aj ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,8 % a nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,4 %.

Medzimesačne vzrástli ceny v odboroch doprava o 1,2 %, zdravie o 1,1 %, poštové a telekomunikačné služby o 0,9 %, rozličné tovary a služby o 0,3 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,2 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,1 %. Klesli ceny odevov a obuvi o 0,7 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,6 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,2 %, rekreácie a kultúry o 0,1 %. Na júlovej úrovni zostali ceny alkoholických nápojov a tabaku a vzdelávania.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v auguste zrýchlila z júlových 2,8 % na 2,9 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, sa na medziročnej báze zvýšila z júlových 2,5 % na augustových 2,6 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v auguste opäť na nulovej úrovni, pričom čistá inflácia dosiahla 0,2 %.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania. V tomto roku ministerstvo financií počíta so spomalením rastu cien na 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy