Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli v auguste o 2 %

Peking 9. septembra (TASR) – Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli minulý mesiac medziročne o 2 %, čo znamená, že v porovnaní s júlom sa tempo inflácie zrýchlilo. Tento vývoj zužuje priestor čínskej vlády v jej úsilí oživiť ekonomiku ďalšími stimulačnými opatreniami.
Čínsky štatistický úrad dnes oznámil, že spotrebiteľské ceny sa v auguste v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšili o 2 %, zatiaľ čo v júli medziročný rast predstavoval 1,8 %. Výsledok však bol v súlade s odhadmi analytikov, ktorí tiež očakávali takéto tempo rastu. V medzimesačnom porovnaní však spotrebiteľské ceny minulý mesiac vzrástli o 0,6 %, pričom analytici počítali s rastom na úrovni 0,5 %.
Pod augustové zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa najväčšou mierou podpísali ceny potravín. Tie vzrástli medziročne o 3,4 %, pričom v júli bol ich medziročný rast len 2,4-%. Ceny mimo sektora potravín sa zvýšili o 1,4 %.
Najnovšie informácie sú tak nepriaznivou správou pre čínsku vládu, ktorá sa usiluje podporiť spomaľujúci sa hospodársky rast novými opatreniami. V týchto dňoch oznámila, že na podporu ekonomiky poskytne v prepočte zhruba 124 miliárd eur.
"Čínska vláda je teraz pred ťažkou voľbou," povedal analytik spoločnosti IHS Global Insight Alistair Thornton. "Na jednej strane potrebujú ďalšie stimuly na oživenie rastu, no zároveň majú stále menej priestoru na absorbovanie inflačných tlakov, ktoré tieto stimuly vytvoria," povedal.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy