MPSVR: Legislatívne zmeny nebudú mať likvidačné dôsledky na podniky

Bratislava 8. septembra (TASR) – Zmeny v odvodoch, dohodách či postavení pracovníkov riešené v Zákonníku práce (ZP) nebudú mať likvidačný vplyv na podnikateľské prostredie. "Vyvažujeme vzťah sily zamestnávateľov a ochrany zamestnancov," vysvetlil pre TASR hovorca ministerstva práce Michal Stuška.
Dodal, že základná stratégia zmien v zákonníku spĺňa európske štandardy. "Začiatkom tohto týždňa to potvrdila aj Medzinárodná organizácia práce. Jej predstavitelia zdôraznili, že ZP dáva predpoklady na to, aby na Slovensku mohlo reálne fungovať zdravé podnikateľské prostredie a konkurencieschopnosť," dodal.
Vládne zmeny od januára budúceho roka prinesú viaceré novinky pre pracujúcich aj podnikateľské prostredie. Najväčšou zmenou je výrazne vyššie zodvodnenie práce na dohodu. Najnižšie percento odvodov budú mať starobní a výsluhoví dôchodcovia. Zo zárobku okrem dane odvedú 23,8 % na starobné dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity.
Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia budú platiť 29,8 %, čo predstavuje celé dôchodkové poistenie, taktiež garančné a úrazové. Niektorí študenti budú oslobodení od zvýšených odvodov, a to mladí do 18 rokov s mesačným zárobkom do 66 eur. Títo študenti stredných škôl budú platiť odvody v rovnakej forme ako v súčasnosti, teda iba na garančné a úrazové poistenie.
Všetci ostatní pracovníci na dohodu totiž budú platiť odvody 48,6 %, teda všetky sociálne a zdravotné odvody, ako zamestnanci na klasický pracovný pomer. Zmenou je aj posunutie hranice minimálneho vymeriavacieho základu pre živnostníkov, a to z aktuálnych 44,2 % na 50 % priemernej mzdy, pričom základ sa už nebude znižovať o zaplatené poistné.
Novinka nastane aj pri paušálnych výdavkoch. Zachová sa v súčasnosti platný 40-% strop, pričom sa však obmedzí jeho absolútna výška. Maximálny mesačný paušál bude od januára budúceho roka predstavovať 420 eur, čo ročne znamená 5040 eur. Táto zmena sa u SZČO prejaví v daňovom priznaní za rok 2013, ktoré budú podávať začiatkom roka 2014.
Zmeny pre Slovákov prinesie aj Zákonník práce, ktorý by sa mal v nasledujúcich dňoch začať prerokovávať v parlamente. Následne po jeho schválení a podpísaní prezidentom začne platiť začiatkom budúceho roka. Navrhovaná novela tak prináša posilnenie práv dohodárov o niektoré zamestnanecké výhody, zmenu definície závislej práce i zníženie reťazenia pracovných pomerov na dobu určitú.

Súvisiace články

Aktuálne správy