Fed v prípade potreby podporí ekonomiku

Jackson Hole 31. augusta (TASR) – Americká centrálna banka Fed v prípade potreby podporí ekonomiku, keďže vysoká nezamestnanosť a tempo zotavovania hospodárstva nie sú ani zďaleka uspokojivé. Vyhlásil to dnes šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke na výročnej konferencii banky v Jackson Hole.
Neuviedol však, aké konkrétne kroky centrálna banka podnikne. Trhy pritom dúfali, že oznámi ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania.
Bernanke konštatoval, že situácia na americkom trhu práce stále vyvoláva obavy, pretože spotrebiteľské výdavky sa podieľajú podstatnou mierou na výkone ekonomiky. Americké hospodárstvo sa zhruba pred troma rokmi dostalo z recesie, ale tempo jeho rastu stále nie je dostatočne rázne na to, aby prinieslo výrazné oživenie na trhu práce. Na ilustráciu, v 2. štvrťroku 2012 sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov zvýšil medziročne o 1,7 %, čo nestačí na výraznejší pokles nezamestnanosti, ktorá v sledovanom období dosiahla 8,3 %.
Hlavnými dôvodmi, prečo sa ekonomike nedarí zvýšiť tempo rastu, sú dlhová kríza eurozóny, klesajúci globálny dopyt, slabý realitný trh v USA a hrozba tzv. fiškálneho útesu.
USA stoja pred vážnym problémom – musia začať znižovať rozpočtový deficit, čo však môže ohroziť zotavovanie ekonomiky. Rozpočtová komisia zložená z demokratov a republikánov sa však nedokázala dohodnúť na zmene fiškálnej politiky, a preto by malo na konci roka dôjsť k zvýšeniu daní a automatickým škrtom v celkovej hodnote 4 bilióny USD (3,17 bilióna eur), ak ich zákonodarcovia neodložia. Tento takzvaný fiškálny útes (fiskal cliff) môže byť šokom pre americkú ekonomiku.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy