Od 1. septembra sa v prípade hypoték posilnia práva bankových klientov

Bratislava 31. augusta (TASR) – Od 1. septembra nadobúda na Slovensku platnosť novela zákona o bankách. Nový zákon posilňuje práva bankových klientov, ktorí si zobrali hypotekárny úver prípadne iný úver zabezpečený nehnuteľnosťou. Banky nesmú po novom od klientov žiadať poplatky za predčasné splatenie časti úveru ani celej sumy. "Klient má tak právo splatiť jeden hypotekárny úver iným hypotekárnym úverom bez dodatočných nákladov," informoval na svojej internetovej stránke poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, ktorý novelu do parlamentu predložil.
Klient má takisto právo byť informovaný o tom, že banka sa chystá zmeniť úrok na hypotéke. Umožňuje mu to rozhodnúť sa, či chce naďalej využívať bankové služby pôvodnej spoločnosti, alebo si hypotéku preniesť ku konkurencii. "Banky musia takúto zmenu v úrokovej sadzbe oznámiť dva mesiace pred plánovanou zmenou a bez akéhokoľvek skracovania tejto lehoty," upozornil Beblavý. Spoločnosti tak po novom nesmú skracovať lehoty potrebné na dôkladné rozhodnutie.
V zmluve s bankou musia byť podľa novely zákona uvedené všetky potrebné informácie o obchodných podmienkach. Tie musia obsahovať aj detaily o tom, za akých okolností je možné úver splatiť predčasne. "Tieto práva sa týkajú všetkých úverov zabezpečených nehnuteľnosťou," dodal Beblavý. Banka tieto práva nemôže klientom uprieť ani v prípade, že ide o takzvanú americkú hypotéku alebo iný úver na bývanie, ktorý zo zákonného hľadiska nie je hypotékou.

Súvisiace články

Aktuálne správy