Španielsko v rámci reformy finančného sektora vytvorí zlú banku

Madrid 31. augusta (TASR) – Španielska vláda dnes schválila reformu finančného sektora, v rámci ktorej vytvorí tzv. zlú banku a presunie do nej všetky toxické aktíva z bankového sektora. Okrem toho, centrálna banka získa väčšie právomoci a bude môcť zatvoriť problematické finančné ústavy.
Cieľom reformy je pomôcť bankám v Španielsku urobiť hrubú čiaru za problematickými investíciami, zbaviť sa toxických aktív a pohnúť sa dopredu. Vytvorenie zlej banky je tiež jednou z podmienok čerpania záchranného úveru z eurovalu vo výške 100 miliárd eur, ktoré španielskemu bankovému sektoru schválili krajiny eurozóny.
Španielske banky totiž zápasia s nesplácanými úvermi z čias realitnej bubliny, ktoré spľasla po vypuknutí globálnej finančnej krízy v roku 2008. Následná svetová hospodárska kríza, počas ktorej sa ekonomika Španielska prepadla do recesie, viedla k rastu nezamestnanosti a to ešte prehĺbilo problémy so splácaním hypoték. Miera nezamestnanosti v Španielsku sa v 2. kvartáli 2012 vyšplhala na takmer 25 %, čo znamená, že každý štvrtý obyvateľ krajiny v produktívnom veku je bez práce.
Odhaduje sa, že španielske banky evidujú toxické aktíva za 184 miliárd eur.
Podľa ministra hospodárstva Luisa de Guindos centrálna banka teraz určí hodnotu aktív, ktoré sa presunú do zlej banky.
Informovali o tom britský portál BBC a agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy