Portugalský rozpočtový deficit tento rok bude 5,3 % a nie 4,5 % HDP

Portugalsko tento rok nesplní fiškálne ciele dohodnuté s medzinárodnými veriteľmi. Rozpočtový deficit krajiny nebude 5,3 %, ako požadujú podmienky záchranného úveru, ale 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), oznámila vraj portugalská vláda inšpektorom Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorí v krajine skúmajú plnenie záchranného programu.

Lisabon 30. augusta (TASR) – Portugalsko tento rok nesplní fiškálne ciele dohodnuté s medzinárodnými veriteľmi.
Rozpočtový deficit krajiny nebude 5,3 %, ako požadujú podmienky záchranného úveru, ale 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), oznámila vraj portugalská vláda inšpektorom Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorí v krajine skúmajú plnenie záchranného programu. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informoval portugalský denník Diario Economico.
Denník bez udania zdroja tvrdí, že veritelia možno poskytnú krajine isté úľavy, ale Európska komisia (EK) možno bude napriek tomu požadovať dodatočné úsporné opatrenia, ktoré by zmenšili schodok, aby rozdiel reálneho deficitu voči dohodnutému v rámci záchranného programu bol o niečo menší.
Inšpektori začali piate hodnotenia plnenie portugalského záchranného programu v utorok (28. 8.). Narastajú očakávania, že Lisabon dostane isté úľavy, keďže neplní fiškálne ciele aj napriek prísnemu plneniu tvrdého úsporného programu. Delegácia takzvanej Trojky, zloženej z EK, Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF, bude pokračovať v hodnotení aj celý budúci týždeň. Správa Trojky bude podkladom pre rozhodnutie o uvoľnení ďalšej tranže zo záchranného úveru pre krajinu, ktorá by mala mať hodnotu okolo 4,3 miliardy eur.
MMF sa už vyjadril, že je "otvorený" pokiaľ ide o portugalské fiškálne ciele, keďže ich plnenie je vo vysokej miere závislé od ekonomickej situácie v Európe a ďalšie úsporné opatrenia by mohli byť kontraproduktívne.
Daňové príjmy výrazne zaostali za plánovanými cieľmi, keďže domáca spotreba sa prepadla spoločne s ekonomikou, ktorá sa nachádza v najhlbšej recesii od 70. rokov 20. storočia. Nezamestnanosť v krajine sa nachádza na rekordných úrovniach.
Trhy sa doteraz príliš neznepokojovali tým, že Portugalsko zrejme nesplní fiškálny cieľ. Niektorí ekonómovia tvrdia, že podstatnejší je pokrok krajiny pri znižovaní schodku bežného účtu platobnej bilancie a externého deficitu. Mnoho odborníkov predpokladá, že Lisabon bude potrebovať na záchranu viac peňazí, než sa doteraz myslelo.

Súvisiace články

Aktuálne správy