Platenie dobrovoľného príspevku do druhého piliera si treba dohodnúť s DSS

Bratislava 30. augusta (TASR) – O pár dní, od 1. septembra, sa znižuje percento príspevku do druhého piliera z aktuálnych deväť percent na štyri percentá. Sporitelia dostanú možnosť k tomuto odvodu pridať zo svojej výplaty aj dodatočné percentá, pričom do úrovne dvoch percent bude príspevok daňovo zvýhodnený.
V prípade dodatočného odvodu však bude jeho výber zabezpečovať dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) a nie Sociálna poisťovňa (SP). "Odporúčame preto sporiteľom, aby sa obrátili na svoju DSS, s ktorou si dohodnú platenie dobrovoľného príspevku v zmluve o starobnom dôchodkovom sporení, respektíve v dodatku k tejto zmluve," vysvetľuje Marian Škotka z poisťovne.
SP bude aj naďalej zodpovedať za výber základného príspevku, pričom prvý znížený príspevok na štyri percentá odošle už za nadchádzajúci mesiac. "Zmena sadzby, a teda aj výšky príspevku sa prejaví až pri príspevku za september. Všetky príspevky za obdobie do augusta vrátane budú postupované v pôvodnej sadzbe z vymeriavacieho základu," upresňuje Škotka.

Súvisiace články

Aktuálne správy