Inšpektori Trojky začali kontrolu v Portugalsku

Lisabon 28. augusta (TASR) – Inšpektori tzv. Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), ktorí tento týždeň pricestovali do Portugalska na pravidelnú kontrolu, stoja pred vážnou dilemou.
Portugalsko je treťou krajinou eurozóny, ktorá musela vlani požiadať o finančnú pomoc z eurovalu vo výške 78 miliárd eur. Vláda v Lisabone plní podmienky úveru a zavádza všetky dohodnuté reformy a úsporné opatrenia, takže veritelia boli doteraz vždy spokojní s výsledkami kontrol. Ale ekonomika krajiny sa prepadla do recesie a v dôsledku toho aj príjmy z daní do rozpočtu klesli. Portugalsku preto hrozí, že tento rok nezníži schodok v rozpočte na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), ako sa dohodlo s veriteľmi, hoci plní všetky podmienky pôžičky.
Lisabonský denník Diario Economico minulý týždeň napísal, že vláda znížila svoj odhad príjmov z daní v tomto roku o 3 miliardy eur a chystá sa ho predložiť inšpektorom z Trojky. Hovorca ministerstva financií označil toto číslo za nepresné aj keď potvrdil, že slabšie príjmy z daní budú jednou z hlavných tém rokovaní medzi vládou a inšpektormi. Podľa neho by sa mali obe strany pokúsiť nájsť riešenie.
Jednou z možností je, že veritelia poskytnú Portugalsku viac času na splnenie rozpočtového cieľa. Ale potom by posun termínu na konsolidáciu verejných financií mohli žiadať aj ďalšie zadlžené štáty.
Do úvahy prichádza aj nový balík úsporných opatrení, ktoré však môžu viesť k prehĺbeniu recesie v Portugalsku.
Inšpektori dnes začali sériu stretnutí s portugalskými predstaviteľmi. Na hodnotiacu správu si bude musieť vláda v Lisabone počkať. Viacerí ekonómovia však predpovedajú, že Portugalsko bude potrebovať ďalšiu pôžičku, kým bude schopné vrátiť sa na finančné trhy, a tiež viac času na splnenie fiškálnych cieľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy