F. Hollande vyzval na tesnejšiu integráciu eurozóny

Paríž 28. augusta (TASR) – Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval štáty eurozóny, aby nadviazali užšie vzťahy a vyhlásil, že jeho krajina je pripravená okamžite začať rokovania o vytvorení tesnejšej politickej únie v Európe, a najmä so susedným Nemeckom.
Hollande v pondelok (27.8.) večer na stretnutí s francúzskymi veľvyslancami upozornil, že jednota v Európe sa vytráca, a to v čase, keď čelí dlhovej a hospodárskej kríze. Vyzval preto lídrov 17 krajín, ktoré zaviedli spoločnú menu, aby sa stretávali oveľa častejšie, ako len dvakrát do roka.
"Postavenie Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) a jej predsedu sa musí posilniť," povedal.
Francúzsky prezident tiež navrhol, aby trvalý záchranný fond eurozóny, Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) s plánovanou úverovou kapacitou 500 miliárd eur pomáhal krajinám, ktorým príliš stúpnu výnosy z dlhopisov, zmierniť tlak trhov.
Podľa Hollanda prišiel čas zaviesť tieto opatrenia a pomôcť štátom, ktoré o to požiadajú. Dúfa tiež, že lídri Európskej únie na summite 18. októbra dosiahnu kompromis v otázke spoločného dohľadu nad bankovým sektorom v Európe. A rovnako dúfa, že do začiatku budúceho roka sa podarí dosiahnuť dohodu aj o zavedení dane z finančných transakcií, ak aj nie v širšom meradle, tak aspoň vo Francúzsku a Nemecku.

Súvisiace články

Aktuálne správy