Grécko môže získať potrebné peniaze z predaja pokladničných poukážok

Atény 27. augusta (TASR) – Gréci odhadujú, že po predĺžení termínu na konsolidáciu verejných financií o dva roky budú potrebovať zohnať na chod štátu menej ako 18 miliárd eur. A tie by mohli získať z predaja krátkodobých pokladničných poukážok, a nie od veriteľov.
S týmto argumentom chcú Gréci presvedčiť partnerov v eurozóne a Medzinárodný menový fond, že ak im poskytnú viac času na splnenie rozpočtových cieľov, nemusí to automaticky znamenať, že musia Aténam poslať aj ďalšie peniaze, aby ich zachránili pred bankrotom.
"Vláda nechce, aby sa výpadok, ktorý vznikne predĺžením termínu konsolidácie verejných financií, preniesol na plecia veriteľov," uviedol zdroj z Atén, ktorý nechcel byť menovaný. Podľa neho by kabinet mohol získať potrebné financie z predaja pokladničných poukážok. Rovnako, ako tento mesiac, keď si Atény takýmto spôsobom zabezpečili financie na obdobie, kým dostanú ďalšiu splátku z druhého úveru.
"Vláda má niekoľko návrhov, ako by mohla pokryť finančné potreby Grécka," dodal zdroj.
Grécky premiér Antonis Samaras podnikol koncom minulého týždňa diplomatickú ofenzívu v eurozóne. Snaží presvedčiť veriteľov, aby Aténam poskytli viac času na zníženie rozpočtového deficitu na povolenú úroveň, ktorá je pritom jednou z podmienok čerpania záchranného úveru.
Lídri Nemecka a Francúzska, dvoch najväčších ekonomík bloku, však Samarasovi jasne povedali, že si najprv počkajú na správu inšpektorov Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), až potom sa rozhodnú, aký postoj zaujmú k jeho požiadavke.

Súvisiace články

Aktuálne správy