Maďarsko chce naspäť odkúpiť maďarskú dcéru koncernu E.ON

Budapešť 27. augusta (TASR) – Maďarsko chce zoštátniť energetický sektor. Dotkne sa to napríklad maďarských dcérskych spoločností nemeckého koncernu E.ON.
Podľa maďarskej tlačovej agentúra MTI premiér Viktor Orbán v sobotu (25. 8.) uviedol, že štát čoskoro prevezme maďarské dcéry koncernu E.ON. Orbán chce, aby štát získal naspäť pod kontrolu dôležité oblasti ekonomiky, čo je dôvod sporu s Európskou úniou (EÚ).
Orbán už predtým vyhlásil, že veľké distribučné spoločnosti by mali byť neziskové, a preto by sa mali vrátiť do rúk štátu. Zatiaľ však neexistuje návrh zákona o zákaze zisku spoločností distribuujúcich elektrinu, plyn a vodu v obchode so súkromnými zákazníkmi, takže EÚ tento nápad omietla komentovať.
Orbán uviedol, že Maďarsko už od Rusov kúpilo akcie ropného koncernu MOL rovnako ako niektoré vodárenské firmy od Francúzov "a teraz kúpime naspäť od Nemcov" aj maďarské operácie E.ON.
E.ON v roku 2005 od MOL kúpil plynárenskú divíziu za 2,1 miliardy eur. V roku 2010 si Budapešť zabezpečila opciu, platnú do roku 2016, na získanie aktivít koncernu E.ON v oblasti obchodu s plynom. Nie je však úplne jasné, kde chce Orbán nájsť peniaze na kúpu maďarských aktivít E.ON, keďže krajina bojuje s vysokým dlhom a má problémy s financovaním. Pre tieto dôvody sa už dlhší čas snaží získať od Medzinárodného menového fondu (MMF) preventívnu úverovú linku.
Maďarská dcéra koncernu E.ON je najdôležitejšou zahraničnou spoločnosťou koncernu pôsobiacou v oblasti distribúcie plynu. E.ON zaznamenal v roku 2011 v Maďarsku tržby vo výške 1,95 miliardy eur.
Informovali o tom DPA a Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy