Faymannov zámer podporiť Grékov narazil v Rakúsku na odpor

Viedeň 26. augusta (TASR) – Podmienená podpora rakúskeho kancelára Wernera Faymanna zámeru gréckeho premiéra Antonisa Samarasa, aby Grécko získalo viac času na splácanie svojich úverov, narazilo v Rakúsku na silný odpor politikov. Opozičný Heinz Christian Strache zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) dnes odmietol vyjadrenia kancelára v novinách Österreich. Proti nemu bol aj predstaviteľ opozičnej Aliancie pre budúcnosť Rakúska (BZÖ) Josef Bucher.
Spolková ministerka financií v koaličnej vláde socialistov a ľudovcov Maria Fekterová je proti predĺženiu lehoty splácania úverov Grékom. Podľa nej im netreba vyjsť v ústrety. Varovala však pred „nehodármi“ v Bruseli.
Podľa Strecheho už pominul čas na diskusie o predĺžení úloh. Veci sa dostali teraz do štádia, že „krajiny so slabou ekonomikou opustia euro, alebo si štáty so silnými hospodárstvami vytvoria vlastnú menovú úniu“. Bucher, ktorý sa znovu vyslovil za „zónu s tvrdou menou“, dodal, že jeho strana je od začiatku za to, aby sa s požiadavkou vylúčiť Grécko z eurozóny „správne“ naložilo.
Proti úľavám Grécku sa vyslovil v dnešnom vydaní denníka Tagesspiegel am Sonntag aj nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Povedal, že viac času preň znamená požičať mu viac peňazí. A to znamená rýchlo (vypracovať) nový program.

Súvisiace články

Aktuálne správy