Prezident DBB odmieta nákupy dlhopisov Európskou centrálnou bankou

Berlín 26. augusta (TASR) – V spore o protikrízovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) prezident Nemeckej spolkovej banky (DBB) Jens Weidmann znovu varoval pred ďalším nákupom dlhopisov. Weidmann pre najnovšie vydanie týždenníka Der Spiegel povedal, že "takáto politika (ECB) je pre mňa veľmi blízko k financovaniu štátov prostredníctvom tlačenia peňazí". Dodal, že v demokraciách by sa malo o zospoločenštení rizík rozhodovať v parlamentoch, a nie v centrálnej banke. Navyše, nezávislosť ECB sa vraj dostáva do ohrozenia.
Nákupmi štátnych dlhopisov sa zásadné problémy nevyriešia – naopak. Prúd peňazí z centrálnej banky môže prebudiť trvalé túžby. Weidmann ďalej varoval: "Nemali by sme podceňovať nebezpečenstvo, že financovanie prostredníctvom centrálnej banky môže viesť k závislosti ako v prípade drog.
ECB začiatkom augusta signalizovala, že za určitých podmienok nakúpi dlhopisy členov eurozóny, ktorí sa dostali do dlhovej krízy. Chce tým dosiahnuť, aby úročenie ich dlhopisov na finančných trhoch kleslo. Podmienkou je, aby krajiny v kríze požiadali o pomoc euroval. Weidmann hlasoval v rade ECB proti plánu prezidenta Maria Draghiho.

Súvisiace články

Aktuálne správy