Šéf ECB asi vyčká na rozhodnutie nemeckého ústavného súdu o EMS

Frankfurt nad Mohanom 24. augusta (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi pravdepodobne vyčká až do rozhodnutia Spolkového ústavného súdu v Nemecku o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), než zverejní podrobnosti o pláne nákupu dlhopisov.

Frankfurt nad Mohanom 24. augusta (TASR) – Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi pravdepodobne vyčká až do rozhodnutia Spolkového ústavného súdu v Nemecku o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), než zverejní podrobnosti o pláne nákupu dlhopisov. Uviedli to dnes dva zdroje z ECB.
Spolkový ústavný súd by mal rozhodnúť 12. septembra, no investori očakávajú, že Draghi oznámi konkrétne opatrenia na pomoc zadlženým krajinám eurozóny už 6. septembra na tlačovej konferencii. Podľa zdrojov, ktoré si neželali byť menované, však môžu byť sklamaní. Na programe nákupu dlhopisov sa podľa nich stále pracuje a nemusí byť do 6. septembra dokončený. Hovorca ECB sa k informáciám nevyjadril.
Draghi ešte začiatkom augusta oznámil, že ECB by mohla intervenovať na dlhopisových trhoch s cieľom znížiť vysoké úročenie dlhu krajín eurozóny ako Španielsko a Taliansko, a to v prípade, že požiadajú o pomoc z európskeho stabilizačného fondu a prijmú podmienky, ktoré sú s pomocou spojené. Európsky mechanizmus pre stabilitu, ktorý má nahradiť dočasný euroval – EFSF, zatiaľ nevstúpil do platnosti, keďže v Nemecku musí o ňom po podaní viacerých námietok rozhodnúť ústavný súd.
Aj keď sa počíta s tým, že Draghi 6. septembra po rozhodnutí banky o úrokových sadzbách zverejní správu o pokroku na pláne nákupu dlhopisov, na jeho konečnú podobu bude vplývať neistota spojená s riešením problému trvalého eurovalu v Nemecku. Podľa zdrojov z ECB sa tak dá očakávať, že vedenie banky radšej počká na verdikt tamojšieho ústavného súdu. Všetky detaily plánu by potom mohli byť známe o mesiac, dodali.
Výnosy z nemeckých 10-ročných dlhopisov klesli v reakcii na informácie na 3-týždňové minimum, zatiaľ čo výnosy z 2-ročných španielskych a talianskych dlhopisov zaznamenali rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy