Väčšina akcioviek v pôsobnosti MZ vlani vykázala zisk

Najlepší hospodársky výsledok z nich mala v minulom roku Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Päť zo siedmich akciových spoločností v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ), ktorých 100-percentným akcionárom je štát, hospodárilo v minulom roku so ziskom. Vyplýva to zo správy MZ o výkone práv akcionára, ktorú v stredu vzala vláda na vedomie. Najlepší hospodársky výsledok za uplynulý rok dosiahla Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to 5,7 mil. eur, pričom ešte rok predtým bola v mínuse viac ako 120 mil. eur.

V medziročnom porovnaní si polepšil aj Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, ktorý vlani hospodáril so ziskom viac ako 1,1 mil. eur čo je oproti roku 2010 nárast o viac ako 120 tisíc eur. Ďalšia z radu akciových spoločnosti v pôsobnosti MZ, Východoslovenský onkologický ústav, dosiahla minulý rok zisk viac ako 1 mil. eur, v roku 2010 však vykázala o takmer 400 tisíc eur viac. V pluse skončila aj Nemocnica Poprad a to so ziskom 980 tisíc eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom si tak polepšila o približne 300 tisíc eur. Medziročne lepší výsledok hospodárenia zaznamenal aj Národný ústav srdcových a cievnych chorôb. So sumou 164 tisíc eur sa mu podaril nárast oproti roku 2010 o viac ako 100 tisíc eur.

V záporných číslach naopak skončili druhý rok po sebe dve z akciových spoločností. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, ktorý hospodáril so stratou 796 tisíc eur, a Letecká vojenská nemocnica s mínusom 725 tisíc eur. V prípade ústavu ide o nárast straty o viac ako 760 tisíc eur a v nemocnici o 532 tisíc eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy