Ministerka považuje požiadavky lekárov za neúmerné

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Ministerka považuje požiadavky lekárov za neúmerné“ rozšírená o vyjadrenie bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) vo štvrtom a piatom odseku.

BRATISLAVA 3. júla (SITA) – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská považuje požiadavky zástupcov ambulantných lekárov za neúmerné. „Ponuka Všeobecnej zdravotnej poisťovne znamená štvornásobné navýšenie v tomto roku. Ambulantnému sektoru sa v januári navyšovalo 7 %. Ponuka, ktorá teraz je, je opätovne v rovnakom rozsahu, najnovšie 8 %,“ povedala Zvolenská.

Ponuka VšZP znamená rozpustenie 11,5 miliónov eur mesačne do ambulantnej sféry. Ako Zvolenská uviedla, cenové podmienky zo strany VšZP sú porovnateľné s inými poisťovňami. „Pýtam sa: toto nie je dosť, čo ponúkame? Akú máme záruku, že niekedy bude dosť to, čo budeme ponúkať?“ vyhlásila Zvolenská. Odmieta, aby pacienti boli rukojemníkmi vzniknutého stavu, zároveň dodáva, že pacienti sa obávať nemusia, nakoľko VšZP zabezpečila, aby poskytovanie zdravotnej starostlivosti bolo v súlade s ústavou.

Zástupcovia lekárov mali ponúknuť predĺženie zmluvných vzťahov do septembra, s čím ale ministerka nesúhlasí a trvá na tom, aby sa situácia vyriešila teraz. Podľa Zvolenskej nie sú stretnutia so zástupcami ambulantných lekárov konštruktívne. „Skôr mi to príde tak, že ak sa zástupcovia chceli venovať politike, mali sa zapísať na kandidátku niektorej z politických strán,“ vyhlásila Zvolenská.

Postup ministerky kritizoval v utorok bývalý šéf rezortu Ivan Uhliarik, ktorý Zvolenskú obvinil z nečinnosti. O tom, že platnosť zmlúv všeobecných lekárov končí koncom júna tohto roku, totiž podľa jeho slov ako ministerka musela vedieť. „Čo robila pani ministerka takmer tri mesiace, keď až dnes absolvovala rokovanie so zástupcami lekárov,“ položil si otázku Uhliarik. Poukázal pri tom na fakt, že ostatné zdravotné poisťovne sa so všeobecnými lekármi dokázali dohodnúť.

V prípade, ak Zvolenská nezačne konať, požiada Uhliarik o zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného výboru pre zdravotníctvo, kde bude žiadať o vykonanie prieskumu ako vo VšZP tak aj na samotnom ministerstve zdravotníctva. „Pani ministerka by mala pochopiť, že už nepracuje na strane poisťovní a mala by začať pracovať pre pacientov,“ dodal Uhliarik poukazujúc tak na predošlé pôsobenie Zvolenskej ako generálnej riaditeľky VšZP.

Súvisiace články

Aktuálne správy