Eurokríza oslabuje stabilitu trhu a stredne veľkých firiem

Bratislava 16. júna (TASR) – Eurokrízu sprevádzajú obavy o vývoj na trhoch a bezpečné plánovanie stredne veľkých firiem. Až 72 % podnikov a 75 % exportujúcich firiem uvádza, že eurokríza znižuje istotu plánovania v strednodobom a dlhodobom horizonte a má tiež negatívny dopad na ich obchodnú činnosť. Útlmu ekonomiky sa obáva 63 % firiem. Vyplýva to z výsledkov dvanástej štúdie podnikateľských perspektív Commerzbank v segmente stredne veľkých firiem.
Ako príčiny finančnej krízy v oblasti verejného sektora a ekonomiky uviedli oslovené podniky chyby manažmentu, podstupovanie príliš vysokých rizík a nedostatočné odborné znalosti v oblasti financií. Pritom 78 % respondentov kritizovalo predovšetkým príliš ľahký prístup k úverom, ktorý považujú za hlavnú príčinu nadmerného zadlženia obcí, krajov a štátu.
Na dlhy a financovanie z cudzích zdrojov sa podnikatelia pozerajú zväčša kriticky a 78 % respondentov štúdie si myslí, že dlhy zvyšujú riziko pre firmy. Názor, že realizácia investícií je možná iba vďaka zadlženiu, zdieľa 65 % oslovených firiem. Za kľúč k úspechu však označilo dlhy len 24 % oslovených firiem.
Na otázku, čo považujú za prekážku pre investície, uviedlo 54 % oslovených ako príčinu neisté hospodárske podmienky. Dôvody ako nedostatok zamestnancov alebo problémy s obstaraním úveru sa objavovali relatívne zriedkavo (38 %, respektíve 17 %).
"Banka ako Commerzbank si musí spolu so svojimi zákazníkmi položiť otázku, ako by mala vyzerať definícia zodpovedného nakladania s dlhmi, aby kvôli nadmernej averzii voči riziku neboli premárnené potrebné investície do rastu," vysvetlil ciele štúdie člen predstavenstva Commerzbank AG Markus Beumer.
Financovanie zo ziskov a rezerv využíva 76 % firiem, 75 % sa financuje z cash flow. Strednodobé a dlhodobé úvery s minimálne dvojročnou dobou splatnosti využíva 59 % oslovených, 60 % uskutočňuje financovanie svojich aktivít prostredníctvom krátkodobých úverov. Alternatívne formy financovania, ako napríklad factoring alebo účastnícky kapitál, využíva relatívne málo firiem.
Z pohľadu stredne veľkých firiem je pozícia bánk výrazne stabilnejšia, ako to bolo v období finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009. "Rozdielny pohľad stredne veľkých firiem ukazuje, že za hlavnú príčinu súčasnej krízy očividne nepovažujú chyby vo finančníctve, ale skôr nadmerné zadlženie európskych krajín," tvrdí Beumer.

Súvisiace články

Aktuálne správy