Pôžičky ďalším krajinám kvôli Španielsku Makúch neočakáva

O problémoch Španielska sa podľa guvernéra Národnej banky Slovenska už dlho vedelo, nič nového sa teda nedeje. Žiadosti ďalších krajín o podporu vyvolané pomocou Španielsku preto neočakáva.

Pôžička Španielsku na revitalizáciu bankového sektora z eurovalu by nemala spustiť vlnu podobných požiadaviek z ostatných krajín. Myslí si to guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch. O španielskych problémoch sa totiž podľa neho vedelo už dlho a poskytnutie podpory je iba ich vyvrcholením.

„O tom, že sú v Španielsku problémy, že sú štrukturálne, že vyplývajú zo zle nastavených ekonomických parametrov, z veľmi vysokej nezamestnanosti a podobne, hovoríme už možno pomaly desať rokov. Nič nového tu nie je, čiže nevidím dôvod na nejaký domino efekt,“ povedal v utorok novinárom Makúch.

So situáciou v Španielsku podľa guvernéra centrálnej banky nijako nesúvisí ani aktuálny vývoj na Cypre. „Pokiaľ ide o ďalšie krajiny, ktoré by mohli o podporu požiadať, samozrejme Cyprus je pripravený. Nakoniec to už aj zverejnil. Ale nesúvisí to so Španielskom, je to dopad gréckych problémov na cyperské banky, kde sú veľmi úzke vzťahy,“ tvrdí Makúch.

Ministri financií eurozóny sa v sobotu dohodli, že požičajú Španielsku do 100 mld. eur, ktoré krajina použije na pomoc svojim problémovým bankám. Madrid uviedol, že bližšie špecifikuje požadovanú sumu až po skončení nezávislého auditu svojho bankového sektora. Jeho výsledok by mal byť známy o viac ako týždeň.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy