Pokles počtu firiem pokračuje v SR aj v 2. kvartáli

Bratislava 10. júna (TASR) – Pokles počtu firiem pretrváva na Slovensku aj v druhom kvartáli 2012. Len za apríl a máj vymazali z Obchodného registra SR 719 podnikateľských subjektov.
Štatistický úrad SR v stredu (6. 6.) oznámil, že počet firiem za prvé tri mesiace tohto roka klesol takmer o 20 %.
„Z našich analýz podnikateľského prostredia napríklad vychádza, že podobný trend pokračuje a v tomto roku sa nezastaví,“ uviedol člen predstavenstva Slovenskej informačnej a marketingovej spoločnosti (SIMS) Július Činčala. Narastá totiž aj prvotná a druhotná platobná neschopnosť firiem.
Až 67 % krachov firiem spôsobuje práve druhotná platobná neschopnosť. Z toho vyplýva, že viac ako dve tretiny firiem sa nedostanú do problémov vlastnou vinou. Ich krach prichádza potom, ako im obchodný partner nezaplatil faktúru.
„Práve v období krízy je prioritou dobre poznať svojho obchodného partnera, jeho platobnú disciplínu, obraty firmy, či už ide o súčasného, alebo nového partnera. Ešte dôležitejšie je to v prípade konkurencie,“ zdôraznil Činčala.
Napríklad za mesiac apríl (od 1. apríla do 30. apríla) má dlhy v štátnych inštitúciách (daňové úrady, Sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne) podľa údajov SIMS približne 269.000 podnikateľských subjektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy