Investori na bratislavskej burze aj v máji preferovali dlhopisy

Viac ako 99,2 % zobchodovaného objemu na BCPB v piatom mesiaci bolo vytvorených z obchodov s dlhopismi.

Záujem investorov na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) sa aj v máji upriamoval na dlhové cenné papiere. Viac ako 99,2 % zobchodovaného objemu v piatom mesiaci na burze bolo vytvorených z obchodov s dlhopismi. Celkovo sa v máji podľa informácií zverejnených burzou uskutočnilo 299 transakcií s dlhopismi, v rámci ktorých sa zobchodovalo viac ako 569 mil. kusov cenných papierov a finančný objem dosiahol takmer 685,7 mil. eur.

Počet uskutočnených transakcií v máji na burze vzrástol v medzimesačnom porovnaní o 7,55 %, avšak počet zobchodovaných cenných papierov poklesol 13,8 % a dosiahnutý finančný objem o 23,4 %. Na medziročnej báze vzrástol počet uskutočnených transakcií o 58 % a počet zobchodovaných cenných papierov stúpol o 127,7 %. Dosiahnutý objem však poklesol o vyše 67 %. „Rovnako ako v minulých mesiacoch, aj v sledovanom mesiaci mali v obchodovaní s dlhopismi výraznú prevahu priame obchody, s finančným objemom vo výške 678,68 mil. eur, nad kurzotvornými obchodmi s objemom 6,99 mil. eur,“ informuje burza.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu mája dosiahla 30,49 mld. eur, čo predstavovalo 2,41-percentný medzimesačný pokles. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov zaznamenala od konca predchádzajúceho mesiaca pokles o 2,6 % na úroveň 29,16 mld. eur. Regulovaný voľný trh burzy sa v máji rozrástol o jednu emisiu hypotekárnych záložných listov vo finančnom objeme 35 mil. eur. Okrem toho už prijaté emisie štátnych dlhopisov série 206, 218 a 219 boli navýšené o tranžu Z, D resp. A v úhrnnom finančnom objeme 557,94 mil. eur. Z dôvodu splatnosti ukončila burza na svojich trhoch obchodovanie s tromi emisiami dlhopisov v úhrnnom finančnom objeme 1,35 mld. eur.

Dlhopisový index SDXG sektor verejný reprezentovaný štátnymi dlhopismi uzatváral máj na úrovni 105,053 (cenový) a 149,03 (vývojový) s výnosom do splatnosti 4,387 % a s duráciou 5,191 roka. Výpočet indexu SDXG sektor súkromný burza zrušila, nakoľko z dôvodu poklesu zostatkovej splatnosti pod jeden rok bol z koša vyradený posledný bázický titul.

Súvisiace články

Aktuálne správy