Objem stavebných medziúverov v apríli na historickom maxime

Bratislava 2. júna (TASR) – Stavebné sporiteľne poskytli klientom v apríli tohto roka spotrebné medziúvery v objeme 50 miliónov eur, čo znamená medziročný nárast o 109 % a historicky najvyššie číslo od zavedenia eura. V prípade hypotekárnych úverov bol zaznamenaný medzimesačný i medziročný pokles na 290 miliónov eur. Spotrebiteľské úvery medzimesačne klesli, medziročne však vzrástli na 100 miliónov eur a ich objem tak medziročne rastie nepretržite od novembra 2010.
"Za výrazným nárastom je určite akciová kampaň najväčšej stavebnej sporiteľne, ktorú z konca marca predĺžili do konca mája. Aj vďaka tejto akcii bola priemerná sadzba len 3,49 %. Otázkou je, či klienti nebudú sklamaní, keď sa im akciové sadzby po čase upravia na vyššie," hovorí analytik Fincentra Ján Porázik.
Objem spotrebiteľských úverov dosiahol takmer 100 miliónov eur a po rekordnom marci klesol medzimesačne o 17 %, medziročne však stále ide o nárast o 5,7 %. Priemerná úroková sadzba sa nepatrne znížila z marcových 13,98 % na aktuálnych 13,91 %. "Zdá sa, že Slováci na slovo kríza v médiách veľmi nereagujú a nesprávajú sa podľa neho. Potvrdzuje to aj fakt, že objem spotrebiteľských úverov rastie medziročne nepretržite od novembra 2010," pripomenul Porázik.
Prostredníctvom hypoték a ostatných úverov na bývanie poskytli banky v apríli Slovákom 240 miliónov eur, čo je medziročne menej o 21 % a medzimesačne o 17,6 %. Priemerná úroková sadzba oproti predchádzajúcemu mesiacu zmenila len minimálne z 5,01 % na 4,98 %. Tradične najvyšší záujem bol o úvery s fixáciou úrokovej sadzby na 2 až 5 rokov (81 %), kde sa úroková sadzba nemenila a ostala na úrovni 4,97 %. Záujem o variabilné sadzby a fixácie do jedného roka zostal v porovnaní s marcom na rovnakej úrovni (18 %) a úroková sadzba len nepatrne vzrástla z 4,96 % na 4,97 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy