Francúzsku hrozí, že na budúci rok nezníži rozpočtový deficit na 3 % HDP

Brusel 30. mája (TASR) – Európska komisia varovala novú francúzsku socialistickú vládu, že na budúci rok nesplní rozpočtové ciele, ak neprijme dodatočné opatrenia. Upozornila Paríž, že v rámci svojej kampane o rozšírenie novej fiškálnej zmluvy aj o podporu hospodárskeho rastu, by nemal zabúdať na znižovanie deficitu.
Nový francúzsky prezident Francois Hollande chce zmierniť tempo zavádzania úsporných opatrení, ktoré sú podľa niektorých ekonómov príčinou zhoršovania hospodárskej situácie vo viacerých krajinách.
Komisia vo svojom hodnotení uviedla, že opatrenia na zníženie rozpočtového deficitu v budúcom roku, ktoré pripravila ešte predchádzajúca vláda, nestačia na to, aby schodok verejných financií Francúzska klesol na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Komisia tiež predpovedala, že tento rok sa deficit v rozpočte druhej najväčšej ekonomiky eurozóny zníži len mierne, na 4,2 % HDP z vlaňajších 4,4 % HDP. V roku 2013 by mala krajina stlačiť schodok v rozpočte na 3 % HDP, ale analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters odhadujú, že sa naopak zvýši na 4,6 % HDP.
Podľa francúzskeho ministra financií Pierra Moscovica je Paríž pripravený prijať opatrenia na redukciu schodku verejných financií: "Francúzsko dodrží svoje záväzky a zníži schodok v rozpočte na 3 % HDP v roku 2012," vyhlásil.
Prezident Hollande už naznačil, že zdedil verejné financie v horšom stave, ako sa čakalo a nariadil ich audit. Výsledky by mali byť známe koncom júna a v júli by sa mal zísť parlament na mimoriadnej schôdzi, aby rokoval o zmenách v rozpočte na rok 2013. Mnohí odborníci sa domnievajú, že Hollande využije audit na to, aby mal ospravedlnenie, prečo nemôže dodržať svoje predvolebné sľuby o zmiernení úsporných opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy