EK zrejme o rok predĺži Španielsku termín na zníženie deficitu

Brusel 30. mája (TASR) – Európska komisia (EK) naznačila, že uvažuje o predĺžení termínu, dokedy Španielsko musí stlačiť svoj rozpočtový schodok pod povolenú hranicu, o jeden rok.
Vláda v Madride mala pôvodne znížiť schodok v rozpočte pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2013. Ale vzhľadom na dlhovú krízu, ktorá má negatívny vplyv na španielsku ekonomiku, bola komisia pod tlakom, aby krajine poskytla väčší priestor. Španielsko sa už totiž prepadlo do recesie a miera nezamestnanosti v krajine je najvyššia v celej Európskej únii, v 1. kvartáli dosiahla 24,4 %, čo vláde sťažuje redukciu deficitu verejných financií.
Eurokomisár pre menové a hospodárske záležitosti Olli Rehn dnes novinárom v Bruseli povedal, že komisia je v prípade Španielska "pripravená zvážiť predĺženie termínu pre splnenie rozpočtových kritérií o jeden rok". Ale toto "gesto" nie je bez podmienok, a okrem toho ho musia schváliť ministri financií všetkých 17 štátov eurozóny.
A čo je podmienkou tejto ústretovosti? V prvom rade, Španielsko musí podľa Rehna dostať pod kontrolu nadmerné výdavky autonómnych regiónov, uskutočniť tento rok všetky škrty v rozpočte, ku ktorým sa zaviazalo, a predložiť komisii do konca júla "solídny" rozpočtový plán pre roky 2013-2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy