Kabinet má rokovať o energetických zákonoch

Vládny kabinet bude vo štvrtok rokovať o treťom energetickom liberalizačnom balíčku. Slovensko malo zapracovať tretí balíček do marca minulého roka. Po jeho zavedení by si mali polepšiť najmä odberatelia energií. Podľa nového zákona o energetike budú môcť napríklad odberatelia zmeniť dodávateľa elektrickej energie alebo zemného plynu v priebehu troch týždňov a bez poplatkov. Po prijatí návrhu energetického zákona by mal mať odberateľ elektriny a plynu z kategórie domácnosti taktiež právo odstúpiť od zmluvy počas takzvanej lehoty na rozmyslenie v dĺžke siedmich pracovných dní odo dňa uzavretia zmluvy.

Súčasťou rokovania vlády má byť aj návrh zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorým sa ustanovuje osobitný odvod pre regulované firmy. Zákon by mal podľa návrhu rezortu financií nadobudnúť účinnosť od začiatku septembra tohto roka. Rezort financií zároveň navrhol, aby odvodovým obdobím bol každý kalendárny mesiac účtovného obdobia, v ktorom má regulovaná osoba oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti podľa osobitného predpisu. Posledné odvodové obdobie by pritom mal byť december 2013. Suma základu odvodu, od ktorej vzniká povinnosť platiť odvod, je stanovená na 3 mil. eur, pričom sadzba odvodu pre regulovanú osobu je na mesačnej báze 0,00351. Odvod sa pritom vypočíta ako súčin základu odvodu a sadzby odvodu. Zaplatený odvod si budú môcť firmy uplatniť ako daňový výdavok.

Minister financií Peter Kažimír by mal na rokovanie vlády predložiť aj návrh zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu. Prvých takmer 132 mil. eur bude musieť Slovensko do základného imania nového eurovalu splatiť už 15 dní po nadobudnutí účinnosti zmluvy o trvalom eurovale a navrhovaného zákona. Ďalších bezmála 132 mil. eur by sme potom do eurovalu mali splatiť ešte v tomto roku a následne by Slovenská republika mala uhradiť aj ďalšie tri splátky v rokoch 2013 a 2014 v celkovej výške takmer 396 mil. eur, konštatuje sa v doložke vplyvov k návrhu zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu.

Vláda by mala vo štvrtok vymenovať za štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Štefana Adama a zaoberať by sa mala aj informáciou o zámeroch realizácie úhrad správnych a súdnych poplatkov, o možnostiach ich evidencie a zúčtovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy