Po Grécku najväčšie obavy vyvoláva Španielsko

Bratislava 30.mája (TASR) – Bankový sektor v Španielsku sa aj naďalej borí s vlastnými problémami, keď sa mu naakumulovalo už 184 miliárd eur v nesplácaných úveroch. Ak by tamojšie finančné domy chceli upokojiť nielen svojich, ale aj európskych politikov, investorov a klientov, museli by navýšiť svoj kapitál o ďalších 76,5 miliardy eur.
Len samotná Bankia žiada o megaúver vo výške 19 miliárd eur. Prichádza dokonca aj zakrývanie hospodárskych výsledkov, keďže v utorok (29.5.) na svetlo vyplávali revidované výsledky spoločnosti BFA (matka Bankie), ktoré ukázali namiesto mierneho zisku čistú stratu vo výške 3,3 miliárd eur. Ak sa k finančnému sektoru postupne pridávajú aj španielske regióny, ktoré sa rovnako tak topia v dlhoch, je zrejmé, že Španielsko bude musieť hľadať zdroje potrebné na refinancovanie a správu dlhov aj inde, než len vydávaním nových a nových dlhopisov.
Výnos z jeho 10-ročných dlhopisov sa aktuálne pohybuje na úrovni 6,40 % (oproti nim nemecké bundy dosiahli nové rekordné minimum 1,375 %), čo naďalej predražuje a prehlbuje problémy spojené s financovaním krajiny. Tamojšie ministerstvo financií však odmieta, že by sa vláda vydala cestou zvyšovania daní.
Hlavný akciový index IBEX 35 počas utorňajšieho obchodovania opäť výrazne strácal a odpísal 2,34 %. Ostatné európske akciové indexy zakončili deň pozitívne: FTSE 100 +0,65 %, CAC 40 +1,37 %, DAX +1,16 % a paneurópsky EuroStoxx 600 +1,83 % so ziskom 244,30 bodu.
Optimizmus sa po predĺženom víkende udržal aj v Spojených štátoch, kde väčšina investorov zrejme zabudla na výrazné straty hodnoty akcií Facebooku a mohlo by sa zdať, že sociálny gigant dostane druhú šancu potom, ako sa akcie dostali pod úroveň 30 USD. Nepriaznivo však vyšiel ukazovateľ spotrebiteľskej dôvery, ktorý sa nečakane dostal na 4-mesačné minimum, keď oproti aprílovým 68,7 bodom spadol na 64,9 bodu. Tento výrazný prepad je spôsobený obavami o nižší počet pracovných príležitostí v nasledujúcich mesiacoch. Hlavné akciové indexy napriek tomu zakončili obchodovanie rovnako pozitívne, ako tie v Európe: Dow Jones +1,01 %, S&P 500 +1.14 %, Nasdaq +1.18 %.
TASR informoval Ivor Lehoťan zo spoločnosti Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy