Lízingový trh v prvom kvartáli vzrástol o 7 %

Firmy združené v lízingovej asociácii uzatvorili v prvom kvartáli tohto roka nové obchody za 426 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 7 %. “Trh bol ťahaný najmä komoditou strojov a zariadení, ale aj osobnými automobilmi,“ informovala Asociácia leasingových spoločností SR. Firmy uzatvorili viac ako 16 tisíc lízingových zmlúv, čo predstavuje medziročný nárast o 8 %.

Pod vyšší nárast celkového trhu sa podpísalo podľa predsedu lízingovej asociácie Juraja Ebringera aj financovanie alternatívnych energetických zdrojov, akými sú fotovoltaika alebo biomasa. “Bez ich vplyvu by lízingový trh vykázal iba symbolický rast. Tento vývoj sme však vzhľadom na vysoký vplyv jednorazových investícií do obnoviteľných zdrojov v minulom roku, ale najmä vzhľadom na nejasný ekonomický výhľad celej eurozóny, aj očakávali,“ dodal Ebringer.

Najväčší medziročný prírastok obchodov mala v prvom štvrťroku tohto roka komodita strojov a zariadení. Celkový objem financovania tejto komodity dosiahol výšku obchodov 115 mil. eur, čo je medziročný nárast o 53 %. Druhou najvýznamnejšou komoditou bolo financovanie osobných automobilov. Medziročný rast na úrovni 7 % znamenal nový objem vo výške 178 mil. eur. Nárast obratu bol ťahaný najmä segmentom jazdených áut,“ dodala asociácia.

Asociácia leasingových spoločností Slovenskej republiky vznikla v roku 1992 a združuje spoločnosti, ktoré sa priamo zaoberajú podnikaním alebo činnosťami súvisiacimi s dlhodobým prenájmom majetku. Členmi asociácie je v súčasnosti zhruba 40 bankových, nezávislých a koncernových lízingových spoločností výrobcov automobilov. Väčšina členov má univerzálne komoditné zameranie alebo sa orientuje iba na financovanie vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy