Predstavenstvo EFSF schválilo uvoľnenie ďalšej splátky z úveru Grécku

Brusel 9. mája (TASR) – Vlády v eurozóne podržali Grécko nad vodou. Súhlasili totiž, aby záchranný fond vyplatil zadlženej krajine ďalšiu splátku v hodnote 5,2 miliardy eur z úveru. Niektoré členské štáty však boli proti, vzhľadom na výsledok víkendových parlamentných volieb.
Predstavenstvo Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), ktorý spravuje 17 krajín eurozóny, po telekonferencii schválilo uvoľnenie ďalšej splátky zo záchranného úveru Grécku. Atény tak v krátkodobom časovom horizonte budú mať peniaze na uhradenie dlhopisov v hodnote 435 miliónov eur, ktoré sú splatné 15. mája, a ďalších záväzkov, ako sú napríklad mzdy štátnych zamestnancov.
Európski lídri sú rozdelení v názore, ako pristupovať ku Grécku, keď proeurópske strany, ktoré zavádzali reformy a úsporné opatrenia, stratili vo víkendových voľbách parlamentnú väčšinu. Navyše, voľby nepriniesli jasného víťaza, ktorý by bol schopný zostaviť vládu.
Grécky prezident Karolos Papulias poveril v utorok 8. mája lídra Zjednotenej radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexisa Tsiprasa, aby sa pokúsil zostaviť vládu. SYRIZA je ale proti reštriktívnym vládnym opatreniam, ktoré mnohí vinia z prehlbovania ekonomických problémov v Grécku.
Európski politici a predstavitelia Európskej centrálnej banky Tsiprasa upozornili, že nemôže očakávať zmenu úverových podmienok a zostať pritom v eurozóne. Prieskumy verejnej mienky ale odhalili, že väčšina Grékov chce zostať v menovej únii, ale zároveň chcú nové podmienky čerpania úveru.

Súvisiace články

Aktuálne správy