Európska komisia začína kontrolu projektov v doprave

Zástupcovia Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre regionálnu politiku vykonajú počas piatich dní audit na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Zamerajú sa najmä na overovanie riadiacich a kontrolných systémov Riadiaceho orgánu Operačného programu Doprava.

Trojčlenná misia Európskej komisie (EK) začína v pondelok 23. apríla ráno kontrolu čerpania eurofondov na dopravné projekty. Audit vykonajú zástupcovia Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre regionálnu politiku počas piatich dní na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Zamerajú sa najmä na overovanie riadiacich a kontrolných systémov Riadiaceho orgánu Operačného programu Doprava (OPD). Kontrolóri preveria projektovú dokumentáciu Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., Železníc Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

„Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR od misie očakáva potvrdenie funkčnosti riadiacich a kontrolných systémov Riadiaceho orgánu OPD,“ informoval agentúru SITA hovorca ministerstva Martin Kóňa. Zástupcovia Európskej komisie sa podľa neho budú zaujímať o správnosť postupov Riadiaceho orgánu OPD pri administratívnych kontrolách, výkon kontrol na mieste, overovanie postupov pri verejnom obstarávaní a riešenie nezrovnalostí.

Kontrola z Bruselu podľa Kóňu posúdi deväť vybraných dopravných projektov. Medzi najväčšie z nich patria ukončená výstavba diaľnice D1 Sverepec – Vrtižer, pokračujúca modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Zlatovce a obnova vlakov pre prímestskú a medziregionálnu železničnú osobnú dopravu.

Otvorenie audítorskej misie začne v pondelok o 9:00 na úrovni vedúceho služobného úradu ministerstva dopravy za účasti generálnych riaditeľov orgánu auditu a certifikačného orgánu z ministerstva financií, generálnej riaditeľky a riaditeľov odborov sekcie riadenia projektov pre OPD a kontaktnej osoby za audit.

Podľa informácií agentúry SITA kontrolóri budú preverovať najmä riadenie projektov s dôrazom na verejné obstarávanie a riešenie prípadných nezrovnalostí. Preveria aj prácu národných a poverených kontrolných orgánov. Európska komisia sa chce uistiť, že riadenie projektov a vykonanie auditu sú v súlade s nariadeniami Európskej únie. Výsledky kontroly budú závisieť od konkrétnych zistení a preto je podľa zdroja agentúry SITA príliš skoro polemizovať nad jeho závermi.

Súvisiace články

Aktuálne správy