Rusko poskytne Medzinárodnému menovému fondu 10 miliárd USD

Washington/Moskva 20. apríla (TASR) – Rusko poskytne Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dodatočných zhruba 10 miliárd USD (7,58 miliardy eur) na pomoc pri riešení problémov zadlžených krajín eurozóny. Povedal to dnes vo Washingtone po skončení schôdzky ministrov financií zoskupenia BRICS štátny tajomník ruského ministerstva financií Sergej Storčak. Krajiny BRICS zahrňujú okrem Ruska Brazíliu, Indiu, Čínu a Južnú Afriku a ich schôdzka sa konala na okraj jarného zasadnutia MMF a Svetovej banky.
Storčak zároveň uviedol, že najväčšie ekonomiky sveta združené v skupine G20, ktorej sú štáty BRICS členmi, plánujú v záverečnej deklarácii zverejniť len spoločnú sumu, nie podľa jednotlivých štátov. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G20 majú zasadnutie dnes, deň pred zasadnutím MMF a Svetovej banky, a rokovať budú práve o európskej dlhovej kríze.
Celkovú sumu Storčak nezverejnil, no povedal, že "jej objem by mal (šéfke fondu) Christine Lagardeovej vyhovovať". Očakáva sa, že G20 by mohla navýšiť zdroje fondu minimálne o 400 miliárd USD.
Informovali o tom agentúry RIA Novosti a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy