GP čaká na stanoviská MZ a MPSVR k platom sestier

Na ich základe sa generálna prokuratúra rozhodne, ako bude postupovať vo veci žiadosti Slovenskej lekárskej komory o podaní návrhu na Ústavný súd SR pre vyššie platy sestier.

Postup vo veci žiadosti o podanie návrhu na Ústavný súd SR pre vyššie platy sestier Generálna prokuratúra SR (GP) zváži na základe stanovísk ministerstva zdravotníctva (MZ) a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR). „Dozorujúci prokurátor požiadal ministerstvá zdravotníctva a sociálnych vecí o stanoviská k návrhu. Ide o bežný postup. Na ich základe bude konať ďalej,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová.

Slovenská lekárska komora (SLK) požiadala Generálneho prokurátora SR o podanie návrhu na začatie konania na Ústavnom súde SR začiatkom marca. Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek podľa nej nie je v súlade s ústavou. Zároveň SLK žiada pozastaviť jeho účinnosť. Samotná komora sa pritom priamo na ústavný súd obrátiť nemôže, preto sa obrátila na prokurátora a ombudsmana.

Prezident SLK Milan Dragula považuje prijatie zákona za nesystémové riešenie bez finančného krytia. „Hrozí kolaps ambulantnej ako aj nemocničnej sféry,“ zdôvodnil podanie na GP. V ňom sa lekári sťažujú aj na porušenie princípu proporcionality platovej úrovne. Podľa nich je zákon zároveň v rozpore s princípom právnej istoty a obmedzuje hospodársku súťaž.

Slovenská lekárska komora zašla podľa sestier priďaleko, podanie podľa nich nemá právne opodstatnenie. Podľa Komory sestier a pôrodných asistentiek lekári takto spochybňujú kroky vlády, parlamentu aj prezidenta. Ak by pritom napokon súd rozhodol v neprospech sestier, nevylučujú, že sa obrátia na medzinárodné súdne inštitúcie.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek platí od apríla. Poslanci ho schválili ešte vo februári. Priemerný mzdový nárok sestier a pôrodných asistentiek by sa v porovnaní s výškou mzdy za prvý polrok uplynulého roku mal vďaka legislatíve zvýšiť v priemere o 23,89 %. S uplatňovaním zákona v praxi sú však problémy. Proti sa postavili ambulantní lekári i nemocnice. Argumentujú, že sestrám nemajú z čoho pridať. Zákon sa snažia obchádzať, sestry preraďujú na iné pozície, skracujú im úväzky, vyhrážajú sa prepúšťaním.

Podľa zákona má nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej rastie v trojročných intervaloch tak, že po 33 rokoch praxe má sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac. Zvýšenie minimálneho mzdového ohodnotenia bolo jednou z požiadaviek sestier a pôrodných asistentiek v petícii, ktorú spoločne podporilo 243 tis. občanov. Vláda vzala petíciu začiatkom júna 2011 na vedomie, pričom prijala aj uznesenie, ktoré stanovuje harmonogram, kedy sa majú niektoré z požiadaviek splniť. Sestry v petícii okrem vyšších miezd žiadali napríklad skorší odchod do dôchodku, podporu mimonemocničnej starostlivosti, ale aj legislatívnu a finančnú úpravu poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy