Krajiny BRICS chcú vytvoriť vlastnú rozvojovú banku

Naí Dillí 1. apríla (TASR) – Päť veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík skupiny BRICS uvažuje o vytvorení vlastnej rozvojovej banky. Krajiny tiež podpísali pakt na posilnenie obchodných vzťahov, čo by malo zvýšiť hospodársky vplyv skupiny, do ktorej patrí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika.
Indický premiér Manmohan Singh, čínsky prezident Chu Ťin-tchao, brazílska prezidentka Dilma Rousseffová, ruský prezident Dmitrij Medvedev a juhoafrický prezident Jacob Zuma sa minulý týždeň (29. a 30. marca) v Naí Dillí stretli na štvrtom výročnom summite BRICS.
Singh uviedol, že medzinárodné inštitúcie nedostatočne podporujú rozvíjajúce sa a rozvojové krajiny, ktoré potrebujú prístup ku kapitálu. Preto sa krajiny BRICS budú usilovať o vytvorenie rozvojovej banky, ktorú by samy financovali a spravovali. „Nariadili sme našim ministrom financií, aby preskúmali tento návrh a s výsledkami nás oboznámili na ďalšom summite,“ uviedol Singh.
Banka by mala byť alternatívou k medzinárodným úverovým inštitútom, ako je napríklad Svetová banka (SB), a zabezpečovať kapitál na infraštruktúrne projekty a rozvoj obchodu.
Skupina BRICS tiež podpísala dva pakty na podporu vzájomného obchodu v národných menách, čo by ich malo ochrániť pred volatilitou dolára. Rusko a India podľa slov ruského prezidenta Dmitrija Medvedva začnú v priebehu troch rokov vo vzájomnom obchode používať svoje meny. Pakty by mali pomôcť zvýšiť objem vzájomného obchodu v rámci BRICS z 230 miliárd USD (172,2 miliardy eur) vlani na 500 miliárd USD do roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy