Nemecký minister financií požaduje kontrolu rozpočtov odborníkmi

Berlín 1. apríla (TASR) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble chce, aby nezávislí odborníci dohliadali na dodržiavanie rozpočtovej disciplíny v krajinách Európskej únie (EÚ). Expertné skupiny na národnej a úniovej úrovni by podľa Schäubleho mali kontrolovať rozpočty členských štátov eurozóny a EÚ a varovať pred rizikovým vývojom, informoval o tom týždenník Der Spiegel.
Navyše by skupiny zložené z ekonómov "mohli hodnotiť súlad národnej finančnej politiky s európskymi a národnými úlohami rovnako ako presadzovanie národných a európskych smerníc," citoval Der Spiegel interný materiál spolkového ministerstva financií.
Nemecko v minulosti žiadalo vytvorenie funkcie komisára, ktorý by dohliadal na realizáciu úsporných opatrení v Grécku, čo sa mu však nepodarilo presadiť.
Fiškálna politika Európskej únie je problematická, hoci sa väčšina krajín únie pripojila k novému rozpočtovému paktu, ktorý stanovuje prísne pravidlá pre zadlženie. Avšak už teraz sa ukazuje, že severné a južné štáty únie rozdielne interpretujú nové fiškálne pravidlá. Zatiaľ čo Nemecko a ďalšie štáty požadujú mimoriadne prísne dodržiavanie pravidiel, predovšetkým južné štáty požadujú väčšiu voľnosť pre národné rozpočty, prinajmenšom v krízových časoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy