Vyťažiteľné rezervy bridlicového plynu v Poľsku sú nižšie, než sa čakalo

Varšava 21. marca (TASR) – Objem vyťažiteľných rezerv bridlicového plynu v Poľsku je podstatne nižší než sa pôvodne predpokladalo. Podľa dnes zverejnených odhadov poľskej vlády dosahuje ich objem od 346 do 768 miliárd kubických metrov (m3).
Podľa správy najnovšie údaje umožnia plne uspokojiť potreby štátu v oblasti zásobovania plynom na najbližších 70 rokov, no v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi amerických inštitútov je to sklamanie. Spojené štáty ešte minulý rok odhadovali, že vyťažiteľné rezervy v Poľsku by mohli dosiahnuť okolo 5,3 bilióna m3, čo vyvolalo v krajine veľké nádeje, že stáročia sa bude môcť spoliehať na bridlicový plyn a dosiahnuť úplnú nezávislosť od dovozov z Ruska.
Poľsko má ešte veľké zásoby uhlia, ktoré sa na produkcii elektriny podieľajú 93 %. No čo sa týka ropy a plynu, je stále do veľkej miery závislé od dovozu z Ruska. Táto závislosť stojí Poľsko nemalé financie a je aj zdrojom častého napätia medzi Varšavou a Moskvou. V súčasnosti sa ruský plyn podieľa na celkovej spotrebe tejto komodity v Poľsku 70 %.
Podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Piotra Wozniaka však najnovšie údaje o zásobách bridlicového plynu sú predbežné a nie je vylúčené, že sa budú meniť v závislosti od toho, aké zásoby obsahujú prieskumné vrty, na ktorých sa momentálne pracuje. Celkový objem rezerv by tak mohol dosiahnuť 1,9 bilióna m3.

Súvisiace články

Aktuálne správy