Fed zotrvá na rekodne nízkych úrokových sadzbách do konca roka 2014

Washington 29. februára (TASR) – Americká centrálna banka Fed neplánuje ustúpiť od svojho plánu udržať úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni minimálne do konca roku 2014, a to aj napriek zlepšeniu situácie na pracovnom trhu. Povedal to dnes na pôde Výboru pre finančné služby Snemovne reprezentantov prezident Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke. V podstate tak zopakoval svoje vyhlásenia z januára, keď Fed posunul termín zvýšenia úrokových sadzieb z roku 2013 na koniec ďalšieho roka.
Bernanke uznal, že miera nezamestnanosti, momentálne na úrovni 8,3 %, klesala v minulom roku rýchlejším tempom, než centrálna banka pôvodne očakávala. V tomto roku by však podľa Fed tempo poklesu nemalo byť také rýchle, no ak by sa situácia na trhu práce vyvíjala lepšie, než banka predpokladá, Fed upraví svoju prognózu vývoja ekonomiky.
Kongresmani a niektorí ekonómovia sa domnievajú, že udržiavanie sadzieb na rekordne nízkej úrovni taký dlhý čas môže zvýšiť riziko inflácie, najmä ak sa stav ekonomiky postupne zlepšuje a firmy prijímajú stále viac ľudí.
Bernanke registruje tieto zlepšenia, no upozornil, že riziká naďalej pretrvávajú. Ako dodal, trh práce ešte zďaleka na tom nie je ideálne, dlhodobá nezamestnanosť je naďalej blízko rekordných úrovní a počet ľudí pracujúcich z ekonomických dôvodov na čiastočný pracovný úväzok je veľmi vysoký. Okrem toho dlhová kríza v Európe je napriek konštruktívnym krokom, ktoré eurozóna v poslednom období prijala, aj naďalej problémom a americký realitný trh sa stále nedostal z útlmu. Ceny pohonných látok pokračujú v raste, čo by mohlo dočasne zvýšiť infláciu, no z dlhodobého hľadiska by sa mala udržať pod kontrolou, keďže Fed naďalej energetické trhy pozorne monitoruje.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy