Občanom má pomôcť zorientovať sa v dôchodkovom sporení virtuálna DSS

Bratislava 27. januára (TASR) – V dôchodkovom sporení, konkrétne v druhom pilieri, má pomôcť občanom zorientovať sa virtuálna dôchodková správcovská spoločnosť (DSS). Ide vývojový a výskumný projekt Univerzity Mateja Bela (UMB) z Banskej Bystrice financovaný Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
Ako dnes uviedol minister práce Jozef Mihál (SaS), takýto projekt je pre sporiteľov najlepším spôsobom, ako získať odpovede o najvýhodnejšom fonde pre nich, rozložení úspor či o sporení ako takom. "Projekt je prínosom pre všetkých občanov, najmä tých, ktorí sú sporiteľmi v systéme," dodal.
Slováci si môžu okrem získania základných informácií o sporení otestovať aj svoje vedomosti alebo socio-ekonomický status, ktorý sa určí podľa ich vzdelania, príjmu či rodiny. "Otestujú si tiež svoje investičné správanie, investičnú gramotnosť, či chápu systém investovania a sporenia," vysvetlil vedúci riešiteľského tímu projektu z Ekonomickej fakulty UMB Ján Šebo.
"Konečne tak budú k dispozícii objektívne, politikou a záujmami súkromných spoločností nepoznačené odborné stanoviská k druhému pilieru," zdôraznil Mihál s tým, že práve tento status zaistí fakt, že projekt je zabezpečený verejnou vysokou školou. Do plnej prevádzky by mal byť spustený v júli tohto roka, pričom aktuálne prebieha založenie projektu a nábehová fáza na stránke virtuálnadss.umb.sk.
Financovanie projektu bude rozložené na viacero etáp. Ako upozornilo ministerstvo, každá bude platená až po predložení výkazov hmotných výstupov. Celkové náklady do konca roku 2017 predstavujú takmer 200.000 eur. Výška odplaty je podľa zmluvy konečná a nie je možné ju zvýšiť alebo navyšovať o akékoľvek položky.

Súvisiace články

Aktuálne správy