Otázniky okolo druhej pomoci Grécku pretrvávajú

Bratislava 27. februára (TASR) – Otázniky okolo druhej pomoci Grécku naďalej pretrvávajú a diskutovať o nich budú aj európski lídri koncom tohto týždňa na summite v Bruseli. Vyhlásila to dnes premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti, ktorý jej schválil mandát na zastupovanie Slovenska na tomto summite.
"Otvoríme diskusiu o tom, či vôbec druhý finančný balík pomôže Grécku. Sú hlasy pre aj proti. Najnovšie sa vyjadroval nemecký minister vnútra, ale to ani zďaleka nie je ojedinelý hlas," upozornila šéfka exekutívy. Nemecký minister Hans-Peter Friedrich cez víkend vyzval Grécko na odchod z eurozóny. Šance krajiny na obnovu jej finančnej sily budú totiž podľa neho podstatne väčšie mimo zoskupenia.
Radičová pripomenula, že v Grécku sa blížia parlamentné voľby a ostáva otázkou, ako bude vyzerať nová vláda, do akej miery sa zachová kontinuita v schválených programoch a sľúbených reformách. "Uvedomujeme si, v akej situácii sa Grécko nachádza, napriek tomu bez splnenia záväzkov tak, ako boli dohodnuté s Trojkou, nie je možné implementovať druhý balík pomoci Grécku," zdôraznila premiérka.
Dôležitou témou tohtotýždňového summitu bude aj vzájomný vzťah medzi dočasným a trvalým eurovalom, kde sú podľa nej možné štyri alternatívy. "SR sa prikláňa k variantu jedna – dobehne dočasný euroval a zároveň sa rozbehne trvalý euroval s jeho pravidlami," priblížila s tým, že by nemalo dôjsť k spájaniu oboch mechanizmov. "Pokiaľ by došlo k spojeniu, prešla by celá záťaž na trvalý euroval, čo je pre väčšinu krajín neprijateľné," vysvetlila.
V súvislosti s dlhovou krízou v Európe je tiež stále otvorená otázka navyšovania zdrojov v Medzinárodnom menovom fonde (MMF). Radičová však upozornila, že viaceré významné členské krajiny fondu sa už vyjadrili, že nie sú pripravené na takýto krok. "Očakávajú, že problémy a dlhovú krízu si bude Európa riešiť predovšetkým vlastnými zdrojmi," dodala.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe videozáznam a fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy