Kratší prenos čísla a obmedzenie viazanosti prezident odobril

Práva spotrebiteľov pri využívaní telekomunikačných služieb by mali byť väčšie a posilniť by sa taktiež mala ochrana ich súkromia a osobných údajov. Vyplýva to z nového zákon o elektronických komunikáciách, ktorý prezident Ivan Gašparovič v piatok podpísal. Nová legislatívna úprava do našej legislatívy prináša pravidlá EÚ týkajúce sa telekomunikačných spoločností. Zákon z dielne ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja taktiež výrazne upravuje zmluvné vzťahy medzi zákazníkom a telekomunikačnými spoločnosťami, keď posilňuje predovšetkým práva spotrebiteľov.

Medzi najvýznamnejšie zmeny pre spotrebiteľov patrí zavedenie maximálnej dĺžky, ktorou si telekomunikačné spoločnosti môžu zaviazať zákazníka. Po novom už zmluva medzi poskytovateľom a zákazníkom v prípade viazanosti nebude môcť prekročiť obdobie 24 mesiacov, pričom spoločnosti musia mať v ponuke zároveň ponuku s viazanosťou 12 mesiacov. Cieľom tohto kroku je podľa Bruselu uľahčiť zákazníkom prechod k iným operátorom nielen v prípade mobilných sietí, ale aj pevných liniek a internetu.

Ďalším z bonusov, ktoré návrh prináša spotrebiteľom, je, že spoločnostiam ustanovuje povinnosť preniesť a aktivovať číslo v čo najkratšom možnom čase. Účastníkovi, ktorý uzatvoril zmluvu o prenose čísla do nového podniku, tak musí byť číslo aktivované do jedného pracovného dňa. Na základe pozmeňovacieho návrhu Ondreja Mateja (SDKÚ-DS) budú musieť telekomunikační operátori bezplatne poskytnúť zdravotne postihnutým zákazníkom informácie o kontrole nákladov.

Stanovuje sa taktiež minimálna kvalita a štandard služieb poskytovaných operátormi a zabezpečí sa dôslednejšie a transparentnejšie porovnávanie služieb jednotlivých operátorov. Napomôcť má k tomu sprehľadnenie zákazníckych zmlúv telekomunikačných operátorov. Predovšetkým spoločnosti poskytujúce pripojenie na internet budú musieť vo svojich zmluvách uvádzať informácie o možnom blokovaní či spomaľovaní prístupu k niektorým službám ako napríklad prenos hlasu cez internet (VoIP), alebo možnom znižovaní rýchlosti pripojenia.

V oblasti ochrany súkromia návrh zákona implementuje požiadavky EÚ na ochranu voči nevyžiadanej pošte a zneužívaniu osobných údajov. Po novom budú musieť spoločnosti vyžiadať súhlas zákazníkov pri ukladaní informácií v ich zariadeniach (ako sú tzv. „cookies“) alebo pri prístupe k týmto informáciám, ak sa netýkajú služby, ku ktorej sú zákazníci práve pripojení. Spotrebitelia tak budú lepšie informovaní o tom, čo sa deje s ich osobnými údajmi. Nové pravidlá zahŕňajú aj lepší prístup k núdzovým službám vrátane telefónneho čísla 112, ktoré je jednotným núdzovým číslom v Európe.

Telekomunikačné spoločnosti budú musieť uchovávať prevádzkové a lokalizačné údaje ako aj údaje komunikujúcich strán po dobu 6 mesiacov, ak ide o pripojenie k internetu, elektronickú poštu a telefonovanie prostredníctvom internetu a 12 mesiacov, ak ide o ostatné druhy komunikácie. Súdy a polícia si ich budú môcť vyžiadať avšak iba kvôli vyšetrovaniu trestných činov súvisiacich s terorizmom, nedovoleným obchodovaním, organizovanou trestnou činnosťou, únikom a ohrozením utajovaných skutočností a s trestnými činmi spáchanými nebezpečným zoskupením.

Nový zákon taktiež posilní kompetencie regulačného orgánu, ktorým je Telekomunikačný úrad SR. Regulátor bude môcť pružnejšie rušiť alebo odoberať pridelené frekvencie, ak nie sú užívané a spresňuje sa aj cenová regulácia. Niektoré právomoci Telekomunikačného úradu SR však zároveň prejdú na novovzniknutý Orgán európskych regulátorov pre elektronické komunikácie (BEREC) s celoeurópskou pôsobnosťou, ktorého cieľom je zjednotiť reguláciu v rámci EÚ. V prípade ak napríklad pravidlo zavedené národným regulátorom bude brániť efektívnemu fungovaniu jednotného európskeho trhu s telekomunikačnými službami, BEREC mu môže odporučiť takéto pravidlo zmeniť alebo stiahnuť.

Nové pravidlá začnú platiť od 1. novembra tohto roku. Výnimkou majú byť dve časti týkajúce sa transparentnosti a uverejňovania informácií pre užívateľa a zmluvy o poskytovaní verejných služieb, tie majú začať platiť od 1. januára 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy