Poľský Lotos za druhý kvartál skončil v strate 674 mil. PLN

Príčinou straty bolo to, že rafinérska firma má úvery v dolároch, pričom poľský zlotý voči americkej mene v druhom kvartáli oslabil o 16 %.

Druhá najväčšia poľská rafinérska spoločnosť Lotos upadla v druhom štvrťroku do väčšej čistej straty, ako sa očakávalo, v dôsledku toho, že má úvery v dolároch, pričom poľský zlotý voči americkej mene v druhom kvartáli oslabil o 16 %. Spoločnosť vo štvrtok informovala, že za druhý kvartál skončila v čistej strate v sume 674 mil. zlotých (PLN). Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že čistá strata firmy za druhý štvrťrok bude v sume 600 mil. PLN. V rovnakom období minulého roka spoločnosť dosiahla čistý zisk v objeme 745 mil. PLN.

Prevádzkový zisk firmy však prekonal očakávania a medziročne vzrástol o 46 % vďaka zvýšeniu globálnych rafinérskych marží a tiež vďaka vyšším príjmom, ktoré boli výsledkom väčšej výrobnej kapacity. Zadlženie firmy Lotos vyplýva z ambiciózneho programu investícií s cieľom zväčšiť rafinérsku kapacitu o viac ako polovicu na vyše ako 10 mil. ton ropy ročne.

(1 EUR = 4,0070 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy