NR SR predbežne podporila zníženie percenta prémie stavebného sporenia

Bratislava 26. februára (TASR) – Poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania novelu zákona o stavebnom sporení, ktorou sa o. i. zníži sadzba štátnej prémie z 20 na 15 %.

Podľa vicepremiéra a ministra financií SR Ivana Mikloša reaguje návrh na trend znižovania úrokových sadzieb na finančnom trhu, pričom umožní ušetriť prostriedky štátneho rozpočtu až do výšky 100 miliónov korún. Rendita stavebného sporenia sa po zmene prémie zníži asi o 1,4 percentuálneho bodu, stále však zostane nad úrovňou úrokov termínovaných vkladov v komerčných bankách. V prípade základného úročenia stavebného sporenia, t.j. 3 % p.a., bude podľa výpočtov MF SR jeho diferencia voči priemernej sadzbe termínovaných vkladov na úrovni takmer 2,9 % (teda faktické úročenie 7,7 % pri stavebnom sporení verzus 4,84 % z termínovaných vkladov).

Ďalším účelom navrhovanej novely je zosúladenie zákona o stavebnom sporení s aktuálnou finančnou legislatívou. Zároveň má rozšíriť oprávnenia štátneho dozoru týkajúce sa prípadného neoprávneného používania štátnej prémie stavebného sporenia.

Proti návrhu znížiť výšku štátnej prémie vystúpili na dnešnom rokovaní parlamentu poslanci strany Smer, ktorí mu vyčítali nesystémovosť, reštrikčný charakter a narušenie dôveryhodnosti systému stavebného sporenia. Zníženie objemu prostriedkov vložených do tohto systému bude mať podľa Bohumila Hanzela negatívny dosah na nezamestnanosť, príjmy štátneho rozpočtu a životnú úroveň občanov. Vzhľadom na schopnosť stavebného sektora zamestnávať veľký počet Rómov to podľa neho bude mať následky aj na riešenie situácie tohto etnika. Poslanec upozornil aj na potrebu znížiť zaostávanie SR v bytovej vybavenosti za krajinami Európskej únie. Uviedol, že rozdiel medzi Slovenskom a priemerom EÚ v tejto sfére predstavuje asi 150 bytov na 1 000 obyvateľov.

Minister financií pripustil nesystémovosť častých novelizácií pravidiel stavebného sporenia, ktoré sa naposledy menili v novembri 2002 znížením limitnej sumy štátnej prémie. Vyslovil sa pritom za zavedenie mechanizmu, ktorý by umožnil meniť jeho parametre v závislosti od vývoja v bankovej sfére. Vládny návrh novely podporil I. Mikloš aj s odvolaním sa na postoj samotných stavebných sporiteľní, ktorých zástupcovia podľa neho akceptovali jeho racionálnosť.

Za pokračovanie legislatívneho procesu k novele zákona o stavebnom sporení (ktorá čiastočne mení a dopĺňa aj zákon o bankách) hlasovalo 69 zo 121 prítomných poslancov. Proti bolo 49 poslancov, traja sa zdržali hlasovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy