1. garantovaná vlani s účtovnou stratou 41,9 mil. eur

Vlastné imanie akciovej spoločnosti 1. garantovaná pokleslo zo sumy 30,5 mil. eur v roku 2008 na vlaňajších 18,1 mil. eur

Akciová spoločnosť 1. garantovaná ukončila minuloročné hospodárenie s účtovnou stratou vo výške 41,9 mil. eur. Podľa zverejnenej výročnej správy spoločnosti mali na jej stratu, ako aj na zníženie vlastného imania najväčší vplyv tvorba opravnej položky k pohľadávke voči spoločnosti Solivary vo výške 18,6 mil. eur a zúčtovanie záväzku voči Európskej komisii z dôvodu podozrenia kartelovej dohody bývalej dcérskej spoločnosti vo výške 13,8 mil. eur. Na strate a znižovaní vlastného imania sa tiež podieľala strata z predaja obchodného podielu v spoločnosti M.M.B.M. vo výške 5 mil. eur a saldo nákladov z postúpených a upísaných pohľadávok vo výške 3,9 mil. eur.

Vlastné imanie firmy pokleslo zo sumy 30,5 mil. eur v roku 2008 na vlaňajších 18,1 mil. eur. Celkové aktíva poklesli oproti predchádzajúcemu roku o 45,3 % na sumu 34,6 mil. eur. 1. garantovaná sa počas minulého roka venovala hlavne správe svojho investičného portfólia cenných papierov a obchodných podielov. „Po predaji cenných papierov svojich dcérskych spoločností v priebehu rokov 2007 a 2008 sa spoločnosť musí teraz vysporiadať s obvinením zo strany Európskej komisie a z účasti na kartelových dohodách producentov karbidu vápnika,“ uviedla 1. garantovaná vo svojej výročnej správe.

Strategické smerovanie spoločnosti je dané uzneseniami valných zhromaždení, ktoré predstavenstvo firmy musí realizovať. Mimoriadne valné zhromaždenie v roku 2006 zadefinovalo, že prioritou akcionárov pre nasledujúce roky bude odpredaj aktív spoločnosti. Tento predaj sa začal realizovať v roku 2007. Počas roka 2008 boli jednotlivé predajné aktivity ukončené a došlo tak k zmene v štruktúre majetku spoločnosti. O použití príjmov z predaja budú akcionári rozhodovať na valných zhromaždeniach po vyriešení záväzkov spoločnosti. Budúci vývoj spoločnosti bude do veľkej miery podmienený úspešnosťou súdneho konania voči Európskej komisii, nakoľko 1. garantovaná aktuálne čelí pokute uloženej Európskou komisiou vo výške až 19,6 mil. eur, za ktorú je v zmysle rozhodnutia komisie zodpovedná spolu s Nováckymi chemickými závodmi, a.s.

1. garantovaná a.s. je investičná spoločnosť holdingového typu. Združuje slovenský a zahraničný investičný kapitál. Investičné portfólio spoločnosti bolo v minulosti diverzifikované do rôznych oblastí hospodárstva, ako napríklad do chemického a ťažobno-spracovateľského priemyslu, cestovného ruchu a zábavného priemyslu. Spoločnosť začala upisovať vlastné akcie v roku 1995. Jej základnou myšlienkou bolo združiť prostriedky slovenských občanov a tak vytvoriť dostatočne veľký kapitál na investovanie. Získané prostriedky potom spoločnosť zapojila predovšetkým do procesu privatizácie štátneho majetku. Aktuálne má 1. garantovaná a.s. troch akcionárov s podielom nad 5 % a 30 tis. drobných akcionárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy