Sopečné erupcie ohrozujú cestovný ruch a cenu ropy

Každý týždeň pozastavenej letovej prevádzky predstavuje pre európsky cestovný ruch stratu približne 4 až 7,5 mld. eur. Pretrvávajúce prerušenia leteckej prevádzky negatívne ovplyvnia aj ceny ropy

Sopečné erupcie na Islande spôsobili narušenie vzdušného priestoru v 12 európskych krajinách a letecké spoločnosti denne prichádzajú podľa odhadov Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) o 185 mil. eur. Najviac zasiahnutá je letecká doprava a súvisiace sektory, ako cestovný ruch. Odhady ukazujú, že každý týždeň pozastavenej letovej prevádzky predstavuje pre európsky cestovný ruch stratu približne 4 až 7,5 mld. eur. Vyplynulo to z prieskumu dopadu erupcií na ekonomiky európskych štátov, ktorý zrealizovala Česká sporiteľňa.

Ako pokračoval analytik Českej sporiteľne Ľuboš Mokráš, dlhšie prerušenia v doprave by mohli mať oveľa rozsiahlejší dopad na cestovný ruch, ktorý v súčasnosti predstavuje asi 5 % svetového HDP, z čoho asi tretina (750 mil. eur) pripadá na Európu. Výrazný pokles v leteckej doprave má tiež negatívny vplyv na cenu ropy. V prípade, že emisie sopečného prachu ustanú, dopad bude iba krátky a lokálny a všeobecné makroekonomické dôsledky by nemali byť podľa Mokráša vysoké. V prípade najnepriaznivejšej situácie by situácia tvrdo zasiahla najmä Európu a vývoj eura. Negatívny dopad by sa prejavil aj v poklese cien akcií, o dlhopisy by však mal byť zvýšený záujem. Okrem leteckej dopravy by sa negatívny vplyv najviac prejavil v poľnohospodárskom sektore.

Poisťovací sektor a elektroenergetika nie sú podľa analytika súčasným stavom tak zasiahnuté. Súčasná situácia nemá žiaden dopad na poistný trh v krajinách, kde pôsobí Vienna Insurance Group. Krátkodobé efekty na českého energetického prevádzkovateľa ČEZ sú zanedbateľné, keďže by to nemalo mať dopad na trh s elektrinou. Nárast cien ropy a nižší dopyt by podľa Unipetrolu vyvolali tlak na marže za spracovanie ropy. Unipetrol je najviac vystavený petrochemikáliám, ktoré budú taktiež pod tlakom. Straty v dôsledku uzavretia letiska Vienna Airport sa odhadujú vo výške 1 mil. eur za jeden celý deň bez letov.

Súvisiace články

Aktuálne správy