Firma Danube Wings prišla pre zrušené lety o 42 tis. eur

Ďalšie náklady vznikajú leteckému prepravcovi v súvislosti s obnovením zrušenej leteckej prevádzky. Zrušených 18 letov spoločnosti sa dotklo 370 cestujúcich na pravidelných a 150 cestujúcich na charterových letoch. O refundáciu letenky za zrušené lety požiadalo 59 % a o preknihovanie na iný let 41 % pasažierov.

Letecká spoločnosť Danube Wings vyčíslila finančnú stratu v súvislosti s uzatvorením vzdušného priestoru Slovenska na takmer 42 tis. eur. Ide o ušlé tržby za zrušené lety, informoval letecký prepravca agentúru SITA. „V tejto čiastke nie sú zahrnuté ďalšie náklady, ktoré spoločnosti vznikajú v súvislosti s obnovením zrušenej leteckej prevádzky – prehustenie vzdušného priestoru, oneskorené odlety, náklady na letecký personál,“ uviedla ďalej Danube Wings.

Prepravca musel zrušiť do pondelka 18 letov z Bratislavy do a z Košíc, Popradu, Bologne, Crotone, Bazileja a Lyonu. Na pravidelných linkách sa zrušenie letov dotklo 370 cestujúcich a na charterových letoch 105 cestujúcich. V utorok bola spoločnosť nútená zrušiť let z Bratislavy do Bazileja a späť. O refundáciu letenky za zrušené lety Danube Wings požiadalo 59 % cestujúcich a o preknihovanie na iný let malo záujem 41 % pasažierov.

Spoločnosť umožnila cestujúcim preknihovanie letu bez poplatku alebo finančnú náhradu letenky v plnom rozsahu. „Danube Wings operuje lety na kratších úsekoch. Cestujúci, ktorí nemohli čakať, využili iné náhradné druhy dopravy. Riešime aj preknihovanie na lety v nasledujúcich dňoch,“ dodal letecký prepravca. Po opätovnom otvorení vzdušného priestoru v pondelok 19. apríla obnovil prepravca vnútroštátne lety na trase Bratislava – Košice.

Danube Wings podľa letného letového plánu lieta na 12 pravidelných linkách z Bratislavy do Košíc, Popradu, Bazileja, Bologne, Catanie, Milána, Zadaru a Splitu, vrátane troch vnútroštátnych talianskych liniek z Bologne do Crotone a Reggia di Calabria a z Milána do Olbie, ako aj z Košíc do Rijeky. Spoločnosť prevádzkuje tri turbovrtuľové lietadlá typu ATR 72 s kapacitou maximálne 74 cestujúcich.

Danube Wings vlani prepravil 77,8 tis. cestujúcich. Na pravidelných linkách využilo jeho služby 63,2 tis. a na charterových letoch takmer 14,5 tis. pasažierov. Spoločnosť VIP Wings, ktorá prevádzkuje lety pod značkou Danube Wings, nedávno priznala finančné problémy. Spoločnosť zmenila manažment, optimalizovala letový poriadok a podniká kroky, aby v čo najkratšom čase vyrovnala všetky finančné záväzky.

Danube Wings je obchodná značka, pod ktorou prevádzkuje spoločnosť VIP Wings, s.r.o. pravidelnú a nepravidelnú leteckú dopravu. Danube Wings má domovský prístav na bratislavskom letisku. VIP Wings, s.r.o. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 23. mája 2000, má základné imanie 4,04 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy