Sociálna poisťovňa vďaka lepšiemu výberu poistného s rekordným zostatkom

Bratislava 19.februára (TASR) – Vďaka zvýšenej úspešnosti výberu poistného mala Sociálna poisťovňa v polovici februára k dispozícii o 4 až 5 miliárd Sk vyšší zostatok finančných prostriedkov ako zvyčajne v tomto období.

Na účtoch vo Všeobecnej úverovej banke (VÚB) evidovala spolu 8,12 miliardy Sk, z toho viac ako 1,7 miliardy Sk figurovalo na bežných účtoch a formou termínovaných vkladov bolo uložených takmer 6,4 miliardy Sk.

„Takýto vysoký zostatok sme mali naposledy začiatkom druhej polovice 90. rokov,“ povedal s potešením na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Sociálnej poisťovne Miroslav Knitl. K takémuto výsledku poisťovni dopomohli aj Železnice SR, ktoré sa voči nej koncom januára oddlžili v sume 964 miliónov Sk. Na účte nemocenského poistenia vrátane terminovaného vkladu mala poisťovňa k 14. februáru 1,95 miliardy Sk a zostatok na účte dôchodkového zabezpečenia predstavoval spolu 1,15 miliardy Sk. M. Knitl pritom pripomenul, že až do spustenia dôchodkovej reformy je ešte stále možné vykrývať deficit vo vyplácaní dôchodkov z iných fondov. Len za tri štvrťroky minulého roka sa takto presunulo 1,33 miliardy Sk z rezervného fondu a 3,04 miliardy Sk zo základného fondu nemocenského poistenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy