Americká ekonomika sa možno už 2. polovici roka 2009 stabilizuje

Washington 21. apríla (TASR) – Americká ekonomika sa možno stabilizuje v 2. polovici tohto roka a na budúci rok by mohla začať pomaly rásť. Domnieva sa to Donald Kohn, viceprezident Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky.
Spotrebiteľské výdavky sa podľa neho začínajú "stabilizovať" a kontrakcia trhu s nehnuteľnosťami spomalila. To by údajne mohli byť prvé náznaky, že situácia v ekonomike sa začína zlepšovať. Pokles hrubého domáceho produktu (HDP) by sa tak mohol v 2. kvartáli 2009 spomaliť a koncom roka aj zastaviť.
Strážcovia americkej meny sa snažia ukončiť najhoršiu recesiu od skončenia druhej svetovej vojny znižovaním úrokov, ktoré sú už takmer na nule, a rozšírením úverov pre komerčné banky a firmy.
Aj americký Kongres vo februári schválil balíček stimulov na pomoc hospodárstvu v hodnote 787 miliárd USD (606,97 miliardy eur).
Kohnove slová korešpondujú s nedávnym vyhlásením šéfa Fed Bena Bernankeho, že "prudký pokles americkej ekonomiky spomaľuje a to by mohlo signalizovať možný prvý krok smerom k zotaveniu z recesie".
Podľa prieskumu agentúry Bloomberg americký HDP v 1. kvartáli 2009 klesol medziročne o 5 %, pričom v predchádzajúcom 4. štvrťroku 2008 sa znížil o 6,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy